Mit tegyünk mellünk egészségéért?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

Természetesen minden nő hallott már arról, hogy rendszeresen el kell járni szűrővizsgálatra, ám emellett még van pár dolog, amivel segíthetünk megőrizni melleink egészségét.

Válasszon ki egy olyan napot, melyet biztosan nem felejt el (például minden hónap első napja), s ilyenkor saját maga vizsgálja meg melleit. Ennek menete egyszerű: álljon a tükör elé, karjait tartsa maga mellett, majd emelje a feje fölé. Vizsgálja meg alaposan nem lát-e valamilyen gyanús elváltozást a bőrön (kidudorodást, bemélyedést, csomót, vörös foltot stb.).

Ezután az ujjbegyeivel finom, körkörös mozgást végezve vizsgálja meg a mellét kívülről befelé, a mellbimbó irányába haladva. A hónaljtájékot se hagyja ki. Ha bármi rendelleneset érez, várjon meg egy menstruációs ciklust, majd ismételje meg a vizsgálatot! Ha nem tapasztal változást, keresse fel nőgyógyászát!

Családtörténeti kutatás

Járjon utána, hogy a családon belül előfordult-e mellrákos megbetegedés! Ne felejtse ki kutatásából az apai ágat sem! Amennyiben tud, több generációra visszamenően kutasson, majd az eredményről tájékoztassa orvosát! A mellrák előfordulásának körülbelül 10 százaléka örökletes, ezért is fontos tudni a betegség családtörténetéről.

Mammográfia

Általában 40 év felett javasolják az évenkénti mammográfiás szűrővizsgálatot, ám azok, akiknél a családban már korábban is előfordult a betegség, jobb, ha már 10 évvel a beteg rokonnak a diagnóziskori életkora előtt megkezdi a rendszeres szűrővizsgálatok látogatását.

Sétáljon, fusson, biciklizzen az egészségéért!

A rendszeres mozgás hozzásegít az egészséges életmódhoz, emellett új kapcsolatokat, barátságokat alakíthat ki, akik támogatásával könnyebb az életmód-változtatás véghezvitele. Vegyenek részt a mellrák elleni küzdelmet támogató eseményeken, ahol még többet megtudhat a betegségről és megelőzésének lehetőségeiről!

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
WebMD
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.