szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Augusztus 30-án éjfélkor eltűnt az éterből a magyar médiatörténet egyik legsajátosabb képződménye, a Budapest TV. Mit vesztettünk vele?

Botrányok kísérik a botrányos televízió, a BpTV megszűnését. Napokkal ezelőtt felmondtak a Budapest Televízió Zrt. dolgozóinak, a hitelezők pedig nem járultak hozzá a cég további, veszteséges működéséhez. A felszámoló csalás miatt feljelentést tett a televízió ellen. 

Hétfő óta pedig már nem látható a hazai médiatörténet egyik legfurcsább adója. A televízió sajátosan magyarázza a történteket, közleményükben ez szerepel: "(...) a Televízió és a műholdas feladó közötti üvegszálas kábelkapcsolat meghibásodása miatt az adás nem tud eljutni a Televízió székházából a feladóállomásig." A neten még követhető a műsor, a televízióban viszont már csak ennyit lehet olvasni: "A Budapest TV adása a tévétársaság tájékoztatása szerint a továbbiakban már nem lesz látható. A váratlan változással kapcsolatban a megértésüket kérjük."
 
E megfogalmazásokból is érződik, a BpTV-vel egy különös csatorna tűnik el. A főváros nevét saját elnevezésébe korportáló, de természetesen a fővárossal semmilyen intézményes kapcsolatban nem álló televízió egészen hihetetlen műsorokat és televíziós szereplőket produkált az elmúlt években. Sehol annyi önjelölt szórakoztatót, megváltót, nemzetmentőt, rosszul beszélő műsorvezetőt, kellemkedő operettistát, megkérdőjelezhető hangú nótaénekest,  távgyógyítót, magamutogatót, perctarifás jósnőt, partvonalra szorult hakniművészt és vendéglátós-zenekart nem lehetett látni, mint itt, hálás témát adva a videomegosztók használóinak.
 
Itt tűnt fel, és vált celebbé Anettka, valamint a nevével fémjelzett médiaiskola néhány növendéke. Innen került át az egyik kereskedelmi csatorna műsorába Fásy Ádám az általa kitalált "Mulató"-val, innen igazolta le az RTL Klub Benkő Dánielt, itt debütált új "nemzeti himnuszával" az egykori fogorvos, majd slágerszerző és később lapszerkesztő, Dobos Attila. A BpTV-nek köszönhető a tévés távgyógyászat hazai tündöklése, ennek emblematikus alakja először Gyurcsok József, aki még csak koncentrációval gyógyított, majd nyomában mások is megjelentek, akik már teljes műtéteket imitáltak a levegőben. S mindez csak az abszurditások enyhébb foka volt.  
 
A Budapest Televízió, azaz a BpTV zavarba ejtő módon vállalta a dermesztő színvonaltalanságot és nevetségességet is, ebben azonban konzekvens volt. Az egyik jósnő BpTV-s műsorában azt jövendölte a tévé csődjét firtató kérdésre, hogy "ha nem ez a csatorna, akkor lesz majd egy másik csatorna”, amely a BpTV helyébe lép. Bármit is gondoljunk e csatornáról és szerkesztőiről, sajátos színfolt tűnik el a képernyőkről. Rövid nekrológunk után pedig íme a tíz legemlékezetesebb pillanat a videomegosztók segítségével.

Éljen Magyarország Dobos Attila előadásában

Lexike, az űrkapszula és a marokba vehető ajándékok, mindenképpen

Tihanyi élő gerincműtéte

Gyurcsók villámműtéte

Zenés esti kívánságműsor 2008-ból

Anettka betelefonálós műsora


Egy számunkra megfejthetetlen filmrészlet

Jósda helyett kívánságműsor

Anettka távollétében is ment minden úgy, mint vele

"Mikor megy csődbe ez a Budapest TV?"

hvg.hu Itthon

Napokon belül megszűnhet a Budapest TV

Napokon megszűnhet a Budapest TV adása – tudta meg a hvg.hu, mivel felmondtak a Budapest Televízió Zrt. dolgozóinak, a hitelezők pedig nem járultak hozzá a cég további, veszteséges működéséhez.

Már 61 milliárd forint fölött jár a Pénzügyminisztérium Várba költözésének költsége

Már 61 milliárd forint fölött jár a Pénzügyminisztérium Várba költözésének költsége

Brit miniszterelnök: Az Egyesült Királyság 2030-ig a GDP 2,5 százalékára növeli védelmi kiadásait

Brit miniszterelnök: Az Egyesült Királyság 2030-ig a GDP 2,5 százalékára növeli védelmi kiadásait

Még nincs vége: újabb üzenettel tervezi bosszantani önt is a Windows

Még nincs vége: újabb üzenettel tervezi bosszantani önt is a Windows

Rubint Réka nem tapasztalta, hogy Kubában válság lenne

Rubint Réka nem tapasztalta, hogy Kubában válság lenne