Tetszett a cikk?

Különleges ötletekkel, egyedi megoldásokkal, vagy éppen tökéletesen átlagos képekkel is bankot lehet robbantani. Elképesztő összegekért cserélnek gazdát egyes eredeti fényképek, amelyek közül az utca embere csak párat ismer fel. A nyelvét nyújtó Einstein, a leghíresebb cigarettareklám ikonja, de még egy vegyesbolt is bekerült a világ legdrágább fotói közé.

Nehéz megmondani, pontosan mitől lesz csillagászati értékű egy fotó. Nem a leghíresebb fényképek a legdrágábbak, a világ legmagasabb áron elkelt képei között ugyanis csak néhány olyan van, amelyek replikáit láthattuk már bekeretezett poszterként szobafalon. Nem is a legjobb pillanatok vagy legérdekesebb témák határozzák meg az árat, ebben is egészen biztosak lehetünk. Elemezni tehát képtelenség, így inkább marad a bemutató a világ legdrágábban eladott fényképeiről az aukciós árlisták szerint.

Arthur Sasse: Albert Einstein’s tongue photo - 74 324 dollár
Érdekes, hogy a legolcsóbb fotó a listán éppen a legismertebb. 1951-ben Einstein 72. születésnapját ünnepelte a Princeton egyetemen, amikor ez a híres "nyelves" fotó készült róla. Később még dedikálta is ezt a képet Howard K. Smith hírolvasónak, a következő szavakkal kísérve: "Ez az arckifejezés tetszeni fog önnek, mivel az egész emberiséget célozza meg. Egy civil megtehet olyan dolgokat, amit egy diplomata sem merne. Maradok az ön hűséges és hálás hallgatója: A. E."

Ansel Adams: Moonrise - 609 600 dollár
Ansel Adams fotója arról ismert, hogy egész nap próbálkozott tökéletes látképet készíteni, de egyszer sem sikerült neki. Éppen visszafelé tartott Santa Fé-be, amikor meglátta a fotóján is megörökített összképet. Leállt az út szélére, és gyorsan kivette felszerelését a kocsiból, mivel a fény gyorsan halványult. Alig csinálta meg a képet, a tájat (és a látóhatáron belüli kis temető keresztjeit) megvilágító fény hirtelen eltűnt.

Warhol Mapplethorpe fotóján
Robert Mapplethorpe: Andy Warhol - 643 200 dollár
Andy Warhol festő és avantgarde filmkészítőről, az amerikai pop art irányzat úttörőjéről készült portré szintén elég ismert fotó, nem is csoda, hogy jelentős áron sikerült eladni egy aukción. A vízmérgezésben elhunyt művész képe különleges hangulatú darab, amiért valószínűleg ismét kifizetnének ennyit, ha kalapács alá kerülne.


Gustave Le Gray: The Great Wave - 838 000 dollár
Gustave Le Gray 1857-es képe főleg a fotóművészet nagy rajongói és ismerői körében híres, mivel előállításakor a fényképész egyedi módszerrel oldotta meg a sziklafal oldalát mardosó vad tenger és a felette változó égbolt tökéletes ábrázolását. Eleinte nem tudta jól megjeleníteni a képet, vagy a tenger, vagy az ég lett túl homályos és fakó. Végül két negatívot nyomtatott egy oldalra, majd külön-külön exponálta az égboltot és a tengert. A végeredmény magáért beszél, az árában is.

Joseph-Philibert Girault de Prangey: 113. Athènes  1842. T.[emple] de J.[upiter] Olympien Pris de l’Est - 922 488 dollár
Ez az 1842-ben készült dagerrotípia a világ legrégibb (és legdrágább) fotója az athéni Zeusz templomról, nem véletlen tehát, hogy Joseph-Philibert Girault de Prangey korai fotójáért közel egymillió dollárt kértek el, amikor 2003-ban eladták.

Prince fotózott fotója
Richard Prince: Untitled (Cowboy) - 1 248 000 dollár

Amilyen drága, olyan különleges is Richard Prince Cowboy sorozatának híres darabja, már csak azért is, mert gyakorlatilag egy szerzői jogokat sértő alkotásról van szó, korábban írtunk is a műről a hvg.hu oldalain. A populáris és trash kultúrából táplálkozó fényképész ugyanis névtelen művében újrafotózott egy híres cigarettahirdetést, majd a feliratokat eltávolítva újranagyította a képet. A kultikus "lopás" annyira sikeres volt, hogy a mai napig is ezt tartják egyik meghatározó művének, és persze a legdrágábbnak is, amivel nehéz is vitatkozni.

Alfred Stieglitz: Georgia O’Keeffe (Hands) - 1 472 000 dollár
Alfred Stieglitz amerikai fotóművész munkáin kívül arról volt híres, hogy 1903-ban megalapította a Photo Sezession nevű mozgalmat, de felesége, Georgia O’Keeffe neve sem ismeretlen a fotóművészet történetében jártas beavatottak előtt, hiszen ő volt a híres meztelen fotók modellje is. Stieglitz felesége kezéről készített képét közel másfél millió dollárért adták el, az egész testéről készült fotók árát el sem tudjuk képzelni.

Edward Weston: Nude - 1 609 000 dollár
Az amerikai Edward Weston igen erős kompozíciós érzékkel teremtette meg a művészi aktfotózást a XX. század elején, elsősorban a testet és nem az embert mutatta meg fényképeivel. Az 1925-ben készült, Weston utolsó munkájaként számon tartott, nemes egyszerűséggel Nude (Akt) címet viselő alkotás a Pace-MacGil galéria tulajdona lett 2008-ban több mint 1,6 millió dollárért. Állítólag komoly harcok folytak a fotóért, nem véletlen, hogy végül ilyen magas áron kelt el.

Edward Steichen: The Pond-Moonlight - 2 900 000 dollár
Közel hárommilliós áron kelt el 2006 februárjában (tehát napjainkban még többet is fizetnének érte feltehetően) Edward Steichen The Pond-Moonlight című fotója, amely valóban holdfényben úszó tavat ábrázol, és New Yorkban készült 1904-ben. Az ezüstérmet sikerült ezzel kiérdemelni, de még ennél is akad drágább fotó a toplistán.

A világ legdrágább fotója - a német Andreas Gurskytól
Andreas Gursky: 99 cent II. Diptichon - 3 346 456 dollár
Első látásra kicsit furcsának tűnhet, hogy a világ legdrágább fotója egy vegyesbolt telepakolt polcait ábrázolja, de tény, hogy a lipcsei születésű kortárs fényképész 99 cent II. Diptichon című kétrészes műve közel 3,35 millió dollár értékben kelt el Londonban, a Sotheby's-nél. Ennyiért mi is lemennénk kattintgatni a sarki fűszereshez, de az Infinity Award for Art díjat is kiérdemelt művész valószínűleg mégiscsak jobb nálunk.

NB
hvg.hu Kult

Forró napok, hűvös termek

Egy visszatérő francia vendég: Erik Truffaz megint Budapesten. Kenőpénzgyűjtés politikusoknak. Az évad egyik utolsó premierje: a Vihar a Bárkában. Pécsi művészek Pesten. Gyereknap a Soroksári úti kultúrterületen. "Nekünk ma Berlin a Párisunk"; magyar írók Berlin-élményei. Divat a kultúra? Közművelődési feszt Budapesten. Fotó kétszer: kortárs képek Dunaújvárosban, kép-koncepciók a LUMÚ-ban. Kulturális ajánlatok ínyenceknek a hvg.hu-tól!

Kult

Kortárs londoni aukciós helyzetkép

Bár a nemzetközi műtárgypiacot figyelő szakemberek többsége szerint a kortárs művészek alkotásaiért kifizetett árak sokszor túlzottak, és ezért nem biztos, hogy hosszabb távon is tarthatók, a gyűjtők a jelek szerint erről egyelőre nem vesznek tudomást. Miután a nagy nemzetközi aukciósházak már a múlt évben is kiemelkedő forgalombővülésről adtak számot, az idei év első aukciói további jelentős áremelkedést hoztak.

Vajna Tamás Kult

A fotó nagykorúsodása

A májusi krakkói fotóhónap vagy egy jövő heti budapesti - milliós leütéseket remélő - fényképaukció is jelzi: mára önálló képzőművészeti ággá nőtte ki magát a sokáig lesajnált fotográfia.

Kult

Művészet és válságrágógumi Madridban

A madridi kortársművészeti vásár nemcsak műkereskedelmi esemény, hanem népszórakozás, fiesta. Nem árt évről évre megismételni: nincs a világon még egy alkalom, ahol ilyen rövid idő – kevesebb mint egy hét – alatt ekkora tömeg fogyasztaná populáris kultúraként, szabadidős programként a gyűjtőknek megvásárlásra, a szakembereknek gondolattermelésre felkínált elitművészetet.

Staub Viktória: Ha valamit akarok, attól senki nem fog eltántorítani

Staub Viktória: Ha valamit akarok, attól senki nem fog eltántorítani

Tarr Zoltán: Nem lehet hagyni, hogy a társadalom belesüppedjen a közönybe

Tarr Zoltán: Nem lehet hagyni, hogy a társadalom belesüppedjen a közönybe

NVB: Törvényt sértett a közmédia, amikor közzétette a Fidesz reklámját a Híradóban

NVB: Törvényt sértett a közmédia, amikor közzétette a Fidesz reklámját a Híradóban

Újabb fővárosi polgármesterjelöltet jelentett be Magyar Péter: két kormánypárti és két DK-s kerületben indulnak

Újabb fővárosi polgármesterjelöltet jelentett be Magyar Péter: két kormánypárti és két DK-s kerületben indulnak