Register
A password will be e-mailed to you.

Bensőséges szeretet nélkül az egyén érzelemvilága nem fejlődik ki.
.
Egyre többször tapasztalják a rendőrök és az oknyomozó pszichológusok, hogy a brutális bűntetteket elkövető fiatalok (például az anyját feldaraboló fiú, a taxist agyonverő két tinilány, vagy a nyílt utcán késsel szurkáló gyermek) a lebukáskor és kihallgatáskor teljesen érzelemmentesen reagálnak.
.
eroszak.jpg
.
A pszichológusok több okot is kimutattak ennek hátterében.
.
Ha egy gyermek meleg szülői szeretet, igazi odafigyelő lelki-szellemi törődés nélkül nő fel, ha gondoskodnak ugyan róla a szülők, de nem alakítanak vele ki igazi mély bensőséges szeretetkapcsolatot, akkor a gyermekben nem fejlődik ki a bizalom a többi ember iránt, és egész érzelemvilága zárkózott és fejletlen marad.
.
A gyerekek szivacsként töltődnek fel mindennel, ami körülveszi őket, mélyen együtt rezdülnek környezetükkel.
.
De mind gyakrabban fordul elő, hogy egy labilis, felszínes, feszült családban nőnek fel, sőt csonka családban, egy gyenge, kifacsart anyával, aki maga is kiábrándult és csalódott az élettel szemben, és nincs annyi tartaléka, hogy örömet sugározzon vele élő gyermekei felé.
.
Sőt ő maga is támaszra szorul, és minden feladatát tehernek érzi, beleértve gyerekeit is.
Aki nem tapasztalja meg, milyen az igazi meleg, békés, szeretet, melyben teljesen feloldódhat, az maga sem lesz képes soha rá, és vagy közömbössé vagy agresszívvé válik.

Különböző felmérések szerint a mai fiatalok között meglepően sok az érzéketlen, agresszívvá torzult személyiség, ami nemcsak hazánkra jellemző. Az amerikai Missiouri Egyetem központi pszichiátriai osztálya által végzett felmérés elgondolkoztató eredménnyel zárult: a lassan világméretűvé terebélyesedő problémát okozó agresszivitás és érzéketlenség elsődleges forrása a fiatalok között egyre nagyobb mértékben eluralkodó reménytelenség.

Egyre több fiatal érzi feleslegesnek magát, úgy érzik, senkinek sem kellenek, s emögött a szülői háttérben jelentkező problémák és az innen kialakuló, egymással szembeni érzéketlen viszonyaik rejlenek.

A kialakuló kóros önbizalomhiány úgy tűnteti fel, mintha cselekedeteik súlytalanok lennének, és nem is számítanának, hiszen nem is veszi észre őket senki. Jelentéktelenségük tudata sodorja bele őket kiugróan negatív tettek végrehajtásába, egyrészt, hogy „valami nyomot mégiscsak hagyjanak”, másrészt a „ha nekem rossz, legyen másnak is rossz” vágyába, mely pillanatokra enyhületet ad kínzó magányosságukra.

Az intézet kifejlesztett egy tesztet az érzelmi állapot mérésére. A vizsgálatban résztvevő 6 és 17 év közötti gyerekek 39 %-a (!!!) a legreménytelenebb állapotot tükrözte. Ezek a gyerekek rendkívül sok agresszivitást mutattak, gyakorlatilag kezelhetetlenek voltak. Mint kiderült, ők maguk is gyakran váltak erőszak áldozatává.

Az aggasztó jelenség megfékezését – mondják a szakemberek – a családi közegben kell kezdeni, meg kell találnunk azokat a tartást adó értékeket, melyek minket is, gyermekeinket is reménnyel és bizalommal töltenek el az élet iránt.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005