szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy önmagát dokumentumfilmként aposztrofáló alkotás kering az interneten, amelyen orvosok, röntgenfelvételek és a felismerhetetlenségig eltorzult emberek láthatóak. Aggodalomra azonban nincs ok, a fémnövesztő vírus csupán egy ügyes dokumentarista sci-fi.

Sokkoló kép az ál-dokuból
A bevezető képsorokból megtudhatjuk, hogy egyre többen élnek különféle fém implantátumokkal, legyen szó csípőprotézisről, mesterséges szívbillentyűről, vagy különféle orvosi rögzítésekről. A következő jelenetben az edinburghi kórház látható, ahol Dr. Neil Godfrey fertőzésekkel foglalkozó orvos ecseteli azt az egyébként valós állítást, mely szerint a beültetett protézisek esetén a legnagyobb veszélyt az elfertőződés jelenti.

A szakértő, látványos röntgenfelvételekkel és számítógépes animációkkal illusztrálva elmagyarázza, hogy nemrégiben egy „titokzatos jelenséget mutattak be az orvosi szakirodalomban”. A metalosis maligna nevű tünetegyüttes lényege, hogy a beültetett implantátum körül fertőző góc alakul ki, amelyben elszaporodik a streptococcus metalomaligna nevű baktérium. Ha a fertőzés észrevétlen marad, a baktérium akár évekig is lappanghat a gazdaszervezetben, mielőtt támadna. Ekkor már azonban maga a fém implantátum is „megfertőződik”. Ha ez megtörténik, a fém növekedésnek indul, s fémszövet képződik belőle, amely véletlenszerűen átszövi a gazdatestet, s a bőrt átlyukasztva a felszínre is kijuthat.

Ezután az egyik előrehaladott állapotban lévő pácienst mutatják ágyban fekve, illetve egy járókerettel. A szerencsétlen férfi fél feje, egyik karja, illetve lába már teljesen áldozatául esett a kórnak. Itt már a figyelmesebbek már elkezdhetnek gyanakodni, végső feloldás azonban csak a vége főcím után érkezik, amikor kiderül, hogy Dr. Godfreyt és a többi szereplőt is színészek alakították.

A kisfilm tálalása és témája miatt tökéletesen alkalmas városi legendák elterjesztésére, ne csodálkozzunk tehát, ha egyre-másra felbukkan majd az interneten a fémnövesztő baktérium híre. A mű egyébként a holland Floris Kaayk munkája, aki a bredai St. Joost Academy of Art & Design iskolájában számítógépes animáció és filmfelvételek kombinálásával készített alkotásokra szakosodott. A Metalosis malingosá-t októberben Utrechtben megrendezett Holland Filmfesztiválon mutatták be a közönségnek.

MTI Tech

Bioműanyagot termel egy baktériumfajta

Polihidroxibutirát - vagyis PHB - a neve annak az anyagnak, amely a természetben is előfordul, és a jövőben egyes, ma használatos műanyagok helyére léphet, különösen mivel nedvesség hatására széndioxidra és vízre bomlik el.

MTI Tech

A sarki fény baktériumokat juttathat az űrbe

Elektromos mezők képesek lehetnek arra, hogy mikrobákat és baktériumokat juttassanak a Földről a világűrbe, akár például a Marsra is - véli Tom Dehel, az amerikai Légügyi Hatóságnál dolgozó elektromérnök.

MTI/hvg.hu Kult

Dokumentumfilm a Mély Torokról

A Mély Torok mélyén címmel mutattak be egy dokumentumfilmet a Robert Redford szervezte amerikai Sundance filmfesztiválon. A mű az 1972-ben készült paradigmatikus pornófilm, a Deep Throat történetét és a körülötte fellángolt vitákat eleveníti fel.