Az Argo és a Pi tarolt a viccmentes Oscaron

2013.02.25. 06:29 Módosítva: 2013.02.25. 07:00
Nem jött össze Spielbergenk a harmadik rendezői Oscar: a 12 kategóriában jelölt Lincoln csak a legjobb főszereplő (Daniel Day-Lewis) és a legjobb díszlet díját kapta meg. Jól szerepelt a fő kategóriákban Ben Affleck Argója, ami elhozta a legjobb film, a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb vágás díját, Kázmér és Huba mesés CGI-utazása, a Pi élete viszont négy kategóriában is győzni tudott. A Nyomorultak három Oscart szedett össze, Tarantino Djangója kapta a legjobb eredeti forgatókönyv díját és Christoph Waltz is duplázni tudott a náci tiszt után eljátszott német fejvadásszal. Íme a 2013-as Oscar-díjátadó összefoglalója.

Hétfő hajnalban többnyire a papírforma jött be a 85. Oscar-díj átadásán. Sajnos ez a műsorra is igaz: gyenge és izzadságszagú gálán adták át a szobrokat. Sokan fergeteges stand up comedyt és a politikailag inkorrekt viccek áradatát vártak a Family Guy atyjától, Seth MacFarlene-től. De a kényszeresen vigyorgó házigazda sajnos hiába dobta be humorforrásnak a kokainozó-kurvázó plüssmackóját, Tedet (aki még zsidózott is!), sajnos még a két éve szétszívva konferáló James Franco is viccesebb volt, mint ez a Chicago-táncbetétekkel operáló, molyrágta frakkban táncikálós, naftalinszagú múltidézés.

Az öreg Kirk kapitány, William Shatner alighanem előre látta a jövőt amikor a kivetítőn olyan cikkeket mutogatott egy elképzelt jövőből, ahol MacFarlane-t minden idők legunalmasabb showmanjének nevezik.

Az Argo aratott

A legjobb film díját a leginkább esélyesnek tartott Az Argo-akció kapta meg, a film rendezője, szereplője és egyik producere, Ben Affleck könnyekkel küszködve köszönte meg az elismerést. A kategória többi jelöltje között volt Spielberg Lincoln-filmje, Michael Haneke francia nyelvű filmje, a Szerelem, a New Orleans-i mocsárvilágban játszódó A messzi dél vadjai, A nyomorultak musicalváltozata, az Oszama utáni hajtóvadászatról szóló A bin Láden-hajsza, a Pi élete, a Tarantino rendezte Django elszabadul, és a Napos oldal című romantikus dráma.

A legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában szintén az Argo nyert Chris Terrio szkriptjével. Az eredeti forgatókönyv kategóriájában nagyágyúk feszültek egymásnak, sokan Mark Boalt tartották esélyesnek A bin Láden-hajszáért, de a másik befutó nyert: Quentin Tarantino az 1994-es Ponyvaregény után másodszor is Oscart kapott, most a Django elszabadul szkriptjéért.

A legnépszerűbb filmek díjai

Pi élete: 4 Oscar
Argo-akció: 3 Oscar
A nyomorultak: 3 Oscar 
Django elszabadul: 2 Oscar
Skyfall: 2 Oscar
Lincoln: 2 Oscar

A legjobb rendező kategóriájában kisebb meglepetés született: nem Steven Spielberg kapta a díjat a Lincolnért, hanem Ang Lee, a Pi élete rendezője. Szakkommentátoraink szerint ez annak a bizonyítéka, hogy az Akadémia végtelenül irigy Spielbergre. Egyébként nem ez volt Lee első díja, 2006-ban már kapott egy Oscart a Túl a barátságon rendezéséért.

A legjobb férfi főszereplő Daniel Day-Lewis lett a Lincolnért, és ezzel filmtörténelmet írt: ő az első színész az Oscar történetében, aki harmadszor nyer ebben a kategóriában (az 1989-es A bal lábam és a 2007-es Vérző olaj volt a másik két díj). Day-Lewis díját gyakorlatilag biztosra lehetett venni. A férfi mellékszereplő kategóriájában is az egyik esélyesnek tartott, a Django elszabadul fejvadászát játszó osztrák Christoph Waltz nyert, többek között a Lincolnban remekelő Tommy Lee Jones előtt.

A legjobb női főszereplő kategóriájában történelmi lehetett volna az eredmény, mert a 9 éves Quvenzhané Wallis vagy a 85 éves Emmanuelle Riva elismerésével a legfiatalabb vagy a legidősebb díjazottat is ki lehetett volna hozni a kategóriában. A díjat azonban a Napos oldal neurotikus főhősét alakító Jennifer Lawrence kapta. A női mellékszereplő kategóriájában Anne Hathawaynak adták a díjat a Nyomorultak Fantine-jének megformálásáért, olyan tapasztalt kollégákat utasítva maga mögé, mint a Lincoln feleségét játszó, kétszeres Oscar-díjas Sally Field vagy a már szintén Oscar-díjas Helen Hunt.

Meglepetések a technikai kategóriákban

A hang kategóriákban kisebb meglepetést okozott, hogy nem a Skyfall nyert mindent. A legjobb hangkeverés díját a Nyomorultak nyerte, a legjobb hangvágást meg a Skyfall és a Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajsza megosztva. A két díjat Mark Wahlberg adta át Teddel, a beszélő plüssmackóval közösen, ez utóbbi nagyot zsidózott mellesleg. Mert ugye Hollywoodban csak a zsidók sikeresek.

A legjobb kosztüm meglepetésre az Anna Karenina lett, míg a legjobb smink kategóriában a Nyomorultak diadalmaskodott. Ez utóbbi nem meglepő, hiszen kosztümös film, amiben minden szereplő koszos arccal, de nagy átéléssel énekel az égre nézve.

Az operatőrök között megint nem sikerült győznie Roger Deakinsnek, akit a Skyfall-lal már tizedszerre jelöltek, most éppen Claudio Miranda, a Pi élete operatőre vitte el előle az Oscar-szobrot. A legjobb vizuális effektekért járó díjat is ugyanez a film kapta ami nem meglepő, hiszen a Pi életében a mellékszereplő tigrist végig digitálisan varázsolták a csónakba a főhős mellé, csődbe is ment a nagy igyekezetben cég, amely a trükköket készítette. A legjobb díszletért járó díjat viszont a Lincoln kapta, ami azért furcsa, mert a kamaradarab néhány belső helyszínen játszódik csupán, külső felvételek, vagy éppen monumentális díszletek alig vannak benne. A legjobb vágás díját pedig William Goldenberg, az Argo vágója kapta, aki egy cselekménnyel nem éppen túlzsúfolt forgatókönyvből vágott képileg izgalmas filmet.

John Williams nem vitt haza hatodik Oscart

A legjobb betétdal kategóriában viszont hiába indult musicalként a Nyomorultak vagy fingós-kokózós Ted legjobb barátos nótája, az Everybody Needs a Best Friend, Adéle és a Skyfall az utóbbi évtizedek egyik legjobb Bond-főcímzenéjeként verhetetlen volt. Sajnos az eddig tizenegyszer jelölt komponistának, Thomas Newmannek nem sikerült ugyanez a bravúr még a Bond-széria 50. évfordulója után sem: a legjobb zene díját Mychael Danna kapta a Pi életéért.

A Merida nyerte a Disney háziversenyét

A legjobb animációs film idén a Merida, a bátor lett, annak ellenére, hogy a gémer poénokban tobzódó Rontó Ralph, Tim Burton Frankenweenie-je, a borzas hajú rendező felségterületére tévedő, zombis ParaNorman és a Wallace&Gromit gyurmafiguráit újrahasznosító Kalózok! is jobb volt nála. A Simpson család sajnos nem csinált Oscar-történelmet azzal, hogy mozikban vetített sorozatepizódként nyeri meg az animációs rövidfilm kategóriát, mert itt is a Disney győzött a Papermannel.

A legjobb dokumentumfilm a Searching for Sugar Man lett, de a Papermanhez hasonlóan ennek sincs köze a szuperhősökhöz, sokkal inkább a 70-es évek dél-afrikai rákenrollőrületéhez. A legjobb rövid dokumentumfilm az Inocente lett, a legjobb rövidfilm a Curfew. A legjobb külföldi film díjáról pedig már mindenki megmondta előre, hogy a díjhalmozó, ám Oscarral még sosem jutalmazott Michael Haneke fogja elvinni a Szerelemmel.

A 85. Oscar-gála összes díjazottja

Legjobb film: Argo-akció
Legjobb rendező: Ang Lee (Pi élete)
Legjobb férfi főszereplő: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Legjobb női főszereplő: Jennifer Lawrence (Napos oldal)
Legjobb férfi mellékszereplő: Christoph Waltz (Django elszabadul)
Legjobb női mellékszereplő: Anne Hathaway (A nyomorultak)
Legjobb eredeti forgatókönyv: Quentin Tarantino (Django elszabadul)
Legjobb adaptált forgatókönyv: Argo-akció (Chris Terrio)
Legjobb vágás: Argo-akció (William Goldenberg)
Legjobb operatőr: Pi élete (Claudio Miranda)
Legjobb díszlet: Lincoln
Legjobb vizuális effektek: Pi élete
Legjobb jelmez: Anna Karenina (Jacqueline Durran)
Legjobb maszkok: A nyomorultak
Legjobb zene: Pi élete (Mychael Danna)
Legjobb betétdal: Adéle: Skyfall
Legjobb hangkeverés: A nyomorultak
Legjobb hangvágás: Skyfall, Zero Dark Thirty (megosztott díj)
Legjobb animációs film: Merida, a bátor
Legjobb animációs rövidfilm:, Paperman
Legjobb rövidfilm: Curfew
Legjobb dokumentumfilm: Searching for Sugar Man
Legjobb rövid dokumentumfilm: Inocente
Legjobb külföldi film: Szerelem (Michael Haneke)