Spielberg filmjét 12 Oscarra jelölték

oscar jelöltek 2013
Vágólapra másolva!
A Seth MacFarlane és Emma Stone által csütörtök délután bejelentett 85. Oscar-díj jelöltjei azt mutatják, hogy az Amerikai Filmakadémia egy-két izgalmasabb év után lényegében visszatért a hagyományos hollywoodi filmek díjazásához. A jelöltek listáját Steven Spielberg Lincolnja vezeti 12 jelöléssel, a második a Pi élete 11 nominációval. A férfi színészek közt két veterán, Daniel Day-Lewis és Tommy Lee Jones a legnagyobb esélyes, a nőknél viszont a fiatalabb korosztályból kerülhet majd ki a két nyertes.
Vágólapra másolva!

Legjobb film és rendező:

Forrás: [origo]
Zero Dark ThirtyLincoln

Az utóbbi években többször változtatták az Oscar-jelöltek megszavazásának szabályait, tavaly óta az a rend, hogy a legjobb film jelöltjeinek száma 5 és 10 közt lehet, de csak az a film kaphat jelölést, amit a szavazók legalább 5%-a első helyen választ. A listán végigpillantva most már biztosan elmondható, hogy a két évvel ezelőtti, sok izgalmas, független filmet felvonultató mezőny (Fekete hattyú, The Fighter, Winter's Bone stb.) csak egyszeri, örvendetes kilengés volt, és a tavalyi évhez (Hadak útján, A leleményes Hugo, A segítség stb.) hasonlóan idén is inkább a hagyományos, szabályos hollywoodi (jellegű) filmek uralják a mezőnyt, csak Tarantino erőszakban tobzódó Django elszabadul-ja jelent igazi kivételt.

Öt filmnek bebetonozott helye volt a listán: Az Argo-akció, a Lincoln, A nyomorultak, a Pi élete és a Zero Dark Thirty jelölését biztosra lehetett venni, különösen azóta, hogy a rendezők kamarája ezek rendezőit jelölte a saját díjára, és a Napos oldal jelölése is végig nagyon valószínűnek tűnt. A nagy kérdés az volt, mellettük még hány filmnek van akkora rajongótábora, hogy elérjék az 5%-os küszöböt. Hogy végül 9 jelölt lett, azt mutatja, hogy 2012-ben sok olyan film volt, amit legalább egy kisebb csoport nagyon lelkesen támogatott az Akadémián belül.

A messzi dél vadjai és a Django elszabadul bekerülése kisebb meglepetés, a nagyobb az, hogy Michael Haneke Szerelem című filmjét annyira szerették, hogy nemcsak a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, hanem a fő kategóriában és a rendezők közt is jelöléshez juttatták (emellett forgatókönyvírói és egy színészi jelölést is kapott). Ez korábban csak három filmnek sikerült: Costa-Gavras Z-jének, Ang Lee Tigris és sárkány-ának és Roberto Benigni Az élet szép-ének. Hanekének úgy látszik egy ilyen, érzelmesebb filmet kellett csinálnia ahhoz, hogy az Akadémia tudomást vegyen róla: ez az első rendezői jelölése.

A rendezők csapatában meglepő még, hogy az elsőfilmes Benh Zeitlin jelöléshez jutott, így - mivel ebben a kategóriában fixen 5 jelölt lehet csak -, hiába jelölték a filmjüket, a rendezői jelöléstől elesett Ben Affleck, Kathryn Bigelow és Tom Hooper is, akiket pedig a rendezői kamara jelölt idén. A három másik jelölt mind nagy visszatérő: Spielberg rendezőként immár hetedszer jelölt, Ang Lee-t eddig kétszer jelölték és 2006-ban a Brokeback Mountain-nal el is vitte a szobrot, David O. Russellt pedig két éve jelölték a The Fighter-ért.

A jelöltek - legjobb film:

Az Argo-akció (Ben Affleck)
Django elszabadul (Quentin Tarantino)
Lincoln (Steven Spielberg)
A messzi dél vadjai (Benh Zeitlin)
Napos oldal (David O. Russell)
A nyomorultak (Tom Hooper)
Pi élete (Ang Lee)
Szerelem (Michael Haneke)
Zero Dark Thirty (Kathryn Bigelow)

A jelöltek - legjobb rendező:

Michael Haneke (Szerelem)
Ang Lee (Pi élete)
Steven Spielberg (Lincoln)
David O. Russell (Napos oldal)
Benh Zeitlin (A messzi dél vadjai)

Nyerni fog (film és rendező): Lincoln (Steven Spielberg)
Nyernie kellene (film): Zero Dark Thirty
Nyernie kellene (rendező): Michael Haneke

Spielberg fogja elvinni a díjat, mert "fontos" filmet csinált az amerikai történelem egyik nagy alakjáról, középpontjában egy kimagasló színészi alakítással. Zeitlin még újonc, a jelölése is váratlan, Haneke filmje csak az idegen nyelvű kategóriában esélyes a győzelemre, Russell filmjét pedig hiába szerették, azért mégis egy könnyedebb műfajú darab, amit az Akadémia ritkán honorál Oscarral. Szemben a nemrég díjazott Lee-vel, Spielberg utoljára 1999-ben nyert rendezői Oscart a Ryan közlegény megmentésé-vel, így még ez is az ő malmára hajtja a vizet.

Méltatlan mellőzés: The Master (Paul Thomas Anderson)

* * *

Legjobb férfi főszereplő:

Forrás: [origo]
Daniel Day-Lewis a Lincoln-banBradley Cooper a Napos oldal-ban

A kategória idén nem tűnt különösebben izgalmasnak, mind az öt jelöltre már régóta megvoltak a komoly esélyesek, de végül egyiküket - A kezelés főszereplőjét, John Hawkest - kiütötte a váratlanul befutó Joaquin Phoenix. Kora ősszel ugyan még mindenki biztosra vette, hogy a The Master főszereplőjeként Phoenix a jelöltek közt lesz, de először a színész Oscar-fikázó megjegyzései rontottak az esélyein, később pedig az ellentmondásos megítélésű film szinte teljesen kiesett a pixisből. Hogy végül mégis besöpör három színészi jelölést is a film, arra valószínűleg a finisben már senki nem számított. (Hogy nem övezi osztatlan lelkesedés, azt viszont egyértelműen jelzi, hogy más kategóriákban nem jutott jelöléshez.) A kategória idén elég sokszínű: két veterán, az ötször jelölt, kétszer díjazott Denzel Washington és a négyszer jelölt, kétszer díjazott Daniel Day-Lewis áll szemben két most először (Bradley Cooper és Hugh Jackman) jelölt színésszel, illetve a harmadszor jelölt Phoenixszel.

A jelöltek:

Bradley Cooper (Napos oldal)
Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Hugh Jackman (A nyomorultak)
Joaquin Phoenix (The Master)
Denzel Washington (Kényszerleszállás)

Nyerni fog: Daniel Day-Lewis
Nyernie kellene: Joaquin Phoenix

Daniel Day-Lewisnak ugyan van már két Oscar-díja, az egyik nem is olyan régi (2008-ban kapta a Vérző olaj-ért), de gyakorlatilag biztosra vehető, hogy az istenként tisztelt színészóriás, akinek az elhivatottságáról legendák keringenek, a 16. amerikai elnök megformálásával ezt simán besöpri. Semelyik más jelölt nem komoly rivális.

Méltatlan mellőzés: John Hawkes (A kezelés)

* * *

Legjobb női főszereplő:

Forrás: [origo]
Jennifer Lawrence a Napos oldal-banJessica Chastain a Zero Dark Thirty-ben

Két olyan fiatal, felfelé ívelő karrierű színésznő - Jessica Chastain és Jennifer Lawrence - dominálja idén ezt a kategóriát, akiket már jelöltek egyszer Oscarra. Naomi Wattsnak is ez a második jelölése, de a 44 éves, folyamatosan magas színvonalon teljesítő színésznőnél szinte már életmű-elismerésnek tűnik a jelölés. Mind az öt jelölt filmje erős, mind az öt alakítás kiemelkedő, tulajdonképpen bármelyikük vinné haza a szobrot, nem lenne okunk panaszra. Esélyesnek tűnt a jelölésre Marion Cotillard is, akit azonban feltehetően honfitársa, a Szerelem-ben emlékezetes alakítást nyújtó Emmanuelle Riva ütött ki a nyeregből. Érdekesség, hogy két korrekord is született idén: a 85 éves Riva az eddigi legidősebb női főszereplő jelölt, a 9 éves Quvenzhané Wallis pedig a legfiatalabb.

A jelöltek:

Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
Jennifer Lawrence (Napos oldal)
Emmanuelle Riva (Szerelem)
Quvenzhané Wallis (A messzi dél vadjai)
Naomi Watts (A lehetetlen)

Nyerni fog: Jessica Chastain
Nyernie kellene: Jessica Chastain

Jessica Chastain és Jennifer Lawrence párbaja az idei, amiből nagy valószínűséggel az előbbi fog győztesen kikerülni. Egyrészt egyértelmű főszereplő egy férfiakkal telezsúfolt filmben, míg Lawrence csak egy pár női fele, másrészt érezhető a Chastain felé áradó jóindulat. Nemcsak tehetségesnek, de keményen dolgozó színésznőnek tartják Hollywoodban, aki néhány év alatt, kitartó munkával küzdte fel magát a csúcsra. Nem valószínű, hogy a Zero Dark Thirty hiteles/hiteltelen kínzásábrázolása körüli hűhó ártana az esélyeinek, inkább pluszfigyelmet irányít a filmre.

Méltatlan mellőzés: Marion Cotillard (Rust and Bone)

* * *

Legjobb férfi mellékszereplő:

Forrás: [origo]
Tommy Lee Jones a Lincoln-banPhilip Seymour Hoffman a The Master-ben

Itt négy ember volt, akinek a jelölését biztosra lehetett venni (Alan Arkin, Tommy Lee Jones, Philip Seymour Hoffman és Robert De Niro), az ötödik helyre viszont sokan számításba jöhettek. Hogy végül Christoph Waltz került be, azt bizonyítja, hogy az Akadémia jobban szerette Tarantino összesen 5 jelölést begyűjtő Django elszabadul-ját, mint hinni lehetett. Ez persze nem jelenti, hogy Waltz a nyerésre is esélyes lenne, különösen mivel három éve nyert Tarantino Becstelen brigantyk-jával.

A jelöltek:

Alan Arkin (Az Argo-akció)
Tommy Lee Jones (Lincoln)
Philip Seymour Hoffman (The Master)
Robert De Niro (Napos oldal)
Christoph Waltz (Django elszabadul)

Nyerni fog: Tommy Lee Jones
Nyernie kellene: Philip Seymour Hoffman

A korábban háromszor jelölt és 1994-ben A szökevény-ért díjazott Tommy Lee Jones biztos befutónak tűnik ebben a kategóriában. Arkin, De Niro és Waltz alakítását eléggé kedvelte az Akadémia a jelöléshez, de egyik szerepről sem üvölt, hogy Oscar-gyanús lenne, a The Master-t pedig nem szeretik annyira, hogy Hoffmant pont ezért díjazzák, ráadásul a színész nem olyan régen, 2006-ban nyert a Capote-val.

Méltatlan mellőzés: Matthew McConaughey (Magic Mike)

* * *

Legjobb női mellékszereplő:

Forrás: [origo]
Anne Hathaway A nyomorultak-banSally Field a Lincoln-ban

A fő kategóriák közül idén ez volt a legnyitottabb, legbizonytalanabb, amiben csak három színésznő jelölését lehetett tutira venni (Sally Field, Anne Hathaway és Helen Hunt), a maradék két helyre pedig rengetegen pályáztak. A Keleti nyugalom Judi Dench-e és Maggie Smith-e valószínűleg egymást ütötték ki, Nicole Kidman is befuthatott volna a The Paperboy-jal, de a többség nem értékelte eléggé ahhoz a filmet, hogy pont ezért az alakításért jelöljék a színésznőt, a Compliance-t pedig valószínűleg nem látták elegen ahhoz, hogy Ann Dowdot beszavazzák. Voltak, akik arra tippeltek, hogy Samantha Barks kerül be A nyomorultak-kal de az ő támogatottsága sem lehetett túl magas. Amy Adams jelölésével együtt a The Master négy színészi kategóriából háromban is versenyben van, de nem valószínű, hogy a színésznő ebben a mezőnyben díjat vihetne majd haza, annak ellenére, hogy 38 éves korára ez már a negyedik jelölése. Jacki Weaver is meglepetés, nem sokan gondolták volna, hogy két évvel az Animal Kingdom-os jelölése után ismét bekerül az öt kiválasztott közé.

A jelöltek:

Amy Adams (The Master)
Sally Field (Lincoln)
Anne Hathaway (A nyomorultak)
Helen Hunt (A kezelés)
Jacki Weaver (Napos oldal)

Nyerni fog: Anne Hathaway
Nyernie kellene: Anne Hathaway

A közkedvelt Sally Field, aki minden idők egyik legtöbbet idézett Oscar-köszönőbeszédét ("nem lehet letagadni, hogy szerettek, hogy tényleg szerettek!") mondta, csap össze Anne Hathaway-jel. Arra tippelünk, hogy utóbbi fog győztesen kikerülni, mert az Akadémia szereti a szívszaggatást, értékeli, ha egy gyönyörű színésznő elcsúnyítja magát egy szerepért, és díjazzák a kemény munkát (élőben éneklés). Ráadásul Field ellen szól, hogy már két Oscarja is van.

Méltatlan mellőzés: Nicole Kidman (The Paperboy)

* * *

Legjobb idegen nyelvű film

Forrás: Cirko Film
Jean-Louis Trintignant és Emmanuelle Riva a Szerelem-ben

Az országok nevezéseiből minden évben először egy hosszabb listát állítanak össze, abból választják ki az öt jelöltet. Az utolsó előtti körbe beválogatott kilenc filmből a két nagyszabású alakítást felvonultató Szerelem és a kedvező kritikai fogadtatásban részesült Egy veszedelmes viszony bejutása evidens volt, viszont hatalmas meglepetés, hogy az óriási népszerűségnek örvendő Életrevalók nem fért be az ötbe.

A jelöltek:

Egy veszedelmes viszony (Nikolaj Arcel, Dánia)
Kon-Tiki (Joachim Ronning és Espen Sandberg, Norvégia)
No (Pablo Larraín, Chile)
Szerelem (Michael Haneke, Ausztria)
War Witch (Kim Nguyen, Kanada)

Méltatlan mellőzés: Barbara (Christian Petzold, Németország)

+ + +

AZ OSCAR-JELÖLT FILMEK SZÁMOKBAN

12 jelölés: Lincoln
11 jelölés: Pi élete
8 jelölés: A nyomorultak, Napos oldal
7 jelölés: Az Argo-akció
5 jelölés: Skyfall, Zero Dark Thirty, Szerelem, Django elszabadul
4 jelölés: Anna Karenina, A messzi dél vadjai
3 jelölés: A hobbit - Váratlan utazás, The Master
2 jelölés: Hófehér és a vadász, Kényszerleszállás



+ + +

AZ ÖSSZES TOVÁBBI JELÖLT

Legjobb eredeti forgatókönyv:

Kényszerleszállás (John Gatins)
Zero Dark Thirty (Mark Boal)
Django elszabadul (Quentin Tarantino)
Szerelem (Michael Haneke)
Holdfény királyság (Wes Anderson & Roman Coppola)

Legjobb adaptált forgatókönyv:

A messzi dél vadjai (Lucy Alibar és Benh Zeitlin)
Az Argo-akció (Chris Terrio)
Lincoln (Tony Kushner)
Napos oldal (David O. Russell)
Pi élete (David Magee)

Legjobb operatőr:

Seamus McGarvey (Anna Karenina)
Robert Richardson (Django elszabadul)
Claudio Miranda (Pi élete)
Janusz Kaminski (Lincoln)
Roger Deakins (Skyfall)

Legjobb animációs film:

Frankenweenie
Merida, a bátor
ParaNorman
Rontó Ralph
Kalózok - A kétballábas banda

Legjobb látványterv:

Anna Karenina
A hobbit - Váratlan utazás
A nyomorultak
Pi élete
Lincoln

Legjobb kosztüm:

Anna Karenina
A nyomorultak
Lincoln
Tükröm, tükröm
Hófehér és a vadász

Legjobb vágás:

Az Argo-akció
Pi élete
Lincoln
Napos oldal
Zero Dark Thirty

Legjobb smink:

A nyomorultak
Hitchcock
A hobbit - Váratlan utazás

Legjobb filmzene:

Anna Karenina (Dario Marianelli)
Az Argo-akció (Alexandre Desplat)
Pi élete (Mychael Danna)
Lincoln (John Williams)
Skyfall (Thomas Newman)

Legjobb betétdal:

Before My Time (Chasing Ice)
Everybody Needs A Best Friend (Ted)
Pi's Lullaby (Pi élete)
Skyfall (Skyfall)
Suddenly (A nyomorultak)

Legjobb hangvágás:

Az Argo-akció
Django elszabadul
Pi élete
Skyfall
Zero Dark Thirty

Legjobb hangkeverés:

Az Argo-akció
A nyomorultak
Pi élete
Lincoln
Skyfall

Legjobb vizuális trükk:

A hobbit - Váratlan utazás
Pi élete
Bosszúállók
Prometheus
Hófehér és a vadász

Legjobb egész estés dokumentumfilm:

5 Broken Cameras
The Gatekeepers
How to Survive a Plague
The Invisible War
Searching for Sugar Man

Legjobb rövid dokumentumfilm:

Inocente
Kings Point
Mondays at Racine
Open Heart
Redemption

Legjobb animációs rövidfilm:

Adam and Dog
Fresh Guacamole
Head over Heels
Maggie Simpson in "The Longest Daycare"
Paperman

Legjobb élőszereplős rövidfilm:

Asad
Buzkashi Boys
Curfew
Death of a Shadow (Dood van een Schaduw)
Henry