Golden Globe 2012: az Utódok és a The Artist a legjobb film

george clooney
Vágólapra másolva!
A 69. Golden Globe-díjkiosztón a The Artist kapta a legjobb vígjáték díját, az Utódok a legjobb drámáét. A színészi kategóriákban elismerték George Clooneyt, Jean Dujardint, Meryl Streepet és Michelle Williamst is. A legjobb rendezés díját Martin Scorsese vitte haza.
Vágólapra másolva!

Egy izgalmat reméltünk az idei Golden Globe-díjkiosztótól: hogy Ricky Gervais, aki tavaly sokaknál kihúzta a gyufát durván beszólós poénjaival, most hasonlóan szórakoztató lesz. Sajnos nagyon úgy fest, Gervaist azzal a feltétellel hívták meg ismét házigazdának, ha moderálja magát, és a komikus eleget is tett a kérésnek. A gála elején még szurkálódott párat, de aztán eltűnt a színről, és csak nagy ritkán bukkant elő egy-egy pohár alkoholos ital társaságában, hogy elsüssön valami cikizősnek szánt viccet. Viszont a közönség számos tagja így is látványosan bosszankodott, nyilván sokan nem örültek annak, hogy Gervais egyáltalán kapott még egy lehetőséget.

Forrás: AFP
George Clooney az Utódok főszerepéért kapott Golden Globe-jával. További képekért kattints!

A díjak a legtöbb kategóriában nem tartogattak meglepetést. Az este legnagyobb esélyesének számító The Artist (hazai premier: február 23.) hozta a papírformát: hat jelöléséből hármat díjra váltott. Megkapta a vígjáték/musical kategóriában a legjobb film és a legjobb férfi főszereplő díját, valamint a film zenéjét is elismerték.

A drámai kategóriában viszont nem volt egyértelmű a verseny kimenetele: a rasszizmussal foglalkozó, ezért fontosnak tartott A segítség vagy a Martin Scorsese (aki együttműködik a HFPA-val régi filmek helyreállításában) rendezte A leleményes Hugo is nyerhetett volna, de Alexander Payne Utódok-ja (hazai premier: február 16.) vitte el a szobrot. Főszereplője, George Clooney pedig megkapta a legjobb férfi alakítás díját a drámai kategóriában. Hogy az Utódok nem volt egyértelmű favorit, kitűnik abból, hogy nem tarolta le az egész mezőnyt: a legjobb rendező Scorsese lett, a legjobb forgatókönyv díját pedig Woody Allen kapta az Éjfélkor Párizsban-ért.

Forrás: AFP
Meryl Streep A Vaslady főszerepéért kapott Golden Globe-jával. További képekért kattints!

A négy Golden Globe-ra jelölt A segítség-nek végül be kellett érnie a legjobb női mellékszereplő díjával, amit Octavia Spencer kapott, a női főszereplőknél Meryl Streep elvitte a díjat Viola Davis elől Margaret Thatcher megformálásával A Vaslady című filmben. Streepnek ez már a nyolcadik Golden Globe-ja és a huszonhatodik jelölése volt.

A vígjáték/musical kategóriában a színésznőknél előre sejthető módon Michelle Williams kapta a díjat az Egy hét Marilynnel-ért, aki minden valószínűség szerint Oscar-jelölést is begyűjt majd az alakításáért. A legjobb férfi mellékszereplő díját Christopher Plummer vitte haza a Kezdők-ért.

* * *

Tudósításunk a díjkiosztóról:

1:52 Hamarosan kezdődik a gála, a legtöbb sztár már befutott. Claire Danes fekete-fehér estélyiben érkezett, készségesen megmutatja a kamerának, hogy a lényeg hátul van: a ruhának nincs háta.

Forrás: AFP

Rooney Mara a vörös szőnyegen. További képekért kattints!


2:01 Ricky Gervais a színpadon: "Hol is tartottam?". És már kezdi is a sértegetést: "a Golden Globe olyan, mint az Oscar-díj, csak nincs tekintélye". Előkap egy papírt, amiről felolvassa mindazokat a dolgokat, amiket az idén megtiltottak neki a szervezők.

2:05 Gervais először Johnny Deppet szólítja a színpadra, akibe tavaly Az utazó miatt csúnyán belerúgott. Most nekiszegezi a kérdést: "azóta megnézted Az utazó-t?" A szavakat kicsit nehezen szűrő Depp a legjobb dráma kategóriájában jelölt A leleményes Hugó-t mutatja be.

2:10 Gerard Butler és Mila Kunis konferálja fel a legjobb férfi mellékszereplő jelöltjeit. Christopher Plummer kapja a díjat a Kezdők-ért, amiben Ewan McGregornak a melegségét nyugdíjaskorában felvállaló apját alakítja. Plummer a díjat Ewan "szívem a skót felföldön" McGregornak is megköszöni. Utoljára a feleségének mond köszönetet, akivel már 43 éve együtt vannak.

2:14 A legjobb tévés női alakítás díja jön a vígjátéksorozatok kategóriájában: a szobrot Laura Dern kapja a Megvilágosultam (Enlightened) főszerepéért.

2:20 Rob Lowe és Julianne Moore felkonferálja Andie MacDowell lányát, Rainey Qualleyt (a gála minden évben felvonultat egy sztársarjat), majd sorolják a legjobb tévéfilm/minisorozat jelöltjeit. A Downton Abbey nyer. Rögtön folytatják a legjobb női alakítással egy tévéfilmben/minisorozatban. Kate Winslet kapja az elismerést a Mildred Pierce-ért. Megköszöni az HBO-nak, hogy "távolmaradtak, amikor arra volt szükségünk, és ott voltak nekünk, amikor egy kis plusz forgatási időt akartunk kérni".

Forrás: AFP

Kate Winslet, akit a Mildred Pierce című minisorozatért díjaztak. További képekért kattints!


2:27 Freida Pinto mutatja be a vígjáték kategóriában jelölt Éjfélkor Párizsban-t.

2:32 Jeremy Irons és a HFPA elnöke fényezi a HFPA-t. Jake Gyllenhaal a következő konferanszié. Ricky nagyon eltűnt, vajon kitiltották? Gyllenhaal az Egy hét Marilynnel-t mutatja be.

2:35 Na, már meg is van Ricky, leszidja a túl hosszú beszédet mondó sztárokat. Szerinte fölösleges a családtagoknak köszönetet mondani, akik úgysem tettek semmit az ember sikeréért. Paula Patton és Melissa McCarthy a legjobb színészi alakítást konferálja fel a legjobb drámai tévésorozatban. Damian Lewis kapja a legnagyobb tapsot, de a díj Kelsey Grammeré a Boss főszerepéért.

2:39 A legjobb drámai tévésorozat a Homeland. A főszereplők Claire Danestől kezdve mind kint szipognak a színpadon a meghatottságtól, miközben a producerek ledarálják a köszönőbeszédeiket.

2:46 A legjobb filmzene következik. Az első kategória a hatból, amelyben a The Artist jelölt. És az első, amelyet megnyer: a díj Ludovic Bource-é a film zenéjéért.

2:49 A legjobb betétdal díját Madonna kapja a saját rendezéséhez, a W. E.-hez írt dalért. Kicsit nyökög, olyan, mintha tényleg meglepődött volna, hogy ő nyert. Elmeséli, hogy a menedzsere szekálta azzal, hogy írjon betétdalt a filmhez, miközben ő egyáltalán nem akart rendezés közben még ezzel is foglalkozni. Kicsit elhúzódik a beszéde, megszólal a lekeverőzene.

Forrás: AFP

A legjobb betétdal díját Madonna kapta. További képekért kattints!


2:54 Egy török hölgy lépett a színre, akit nem sikerült azonosítanom, mert a Pro7 rögtön reklámra váltott, ahogy elkezdett beszélni. Furcsa.

2:58 A legjobb férfi alakítás díja egy tévéfilmben/minisorozatban: Idris Elba kapja a Luther-ért.

3:00 Brad Pitt jön, a kamera persze nem őt mutatja először, hanem a vérvörös ajkú Angelina Jolie-t, akin gyönyörű fehér-vörös selyemruha van. Pitt A hatalom árnyékában-t mutatja be.

3:01 Kate Beckinsale és Seth Rogen a színpadon. Rogen először az erekcióját jelenti be. Aztán sorolják a vígjáték/musical kategóriában a legjobb női alakítás jelöltjeit. Nincs meglepetés: Michelle Williams nyer az Egy hét Marilynnel-ért. Williams nagyon meg van rendülve, remegő hangon beszél, és elsősorban a lányának mond köszönetet, akinek sok esti mesét ki kellett hagynia, amikor Williams dolgozott.

Forrás: AFP

Michelle Williams az Egy hét Marilynnel-ért kapta a díjat. További képekért kattints!


3:08 Legjobb férfi mellékszereplő egy tévésorozatban: Peter Dinklage-é a szobor a Trónok harcá-ért. Dinklage elmeséli, hogy az anyja előre figyelmeztette, hogy Guy Pearce fog nyerni, nem ő.

3:11 Szinte elfelejtettem, hogy Ricky a műsorvezető, de megint itt van. Úgy látszik, a szervezők azt találták ki, hogy ha keveset engedik színpadra, kevés alkalma lesz sértegetni a vendégeket. George Clooney jön, és viszonozza Pittnek a szívességet: a legjobb dráma kategóriájában jelölt Pénzcsináló-t konferálja fel.

3:14 Jessica Alba és Channing Tatum a legjobb animációs film díját adják át a Tintin kalandjai-nak. Nincs igazság, a Rangó-nak, esetleg a Karácsony Artúr-nak kellett volna nyernie. Steven Spielberg rutinosan nyomja a köszönőbeszédet.

3:21 Ewan McGregor gratulál "apunak", azaz Christopher Plummernek a díjához, aztán bemutatja a vígjátékok közt jelölt Fifti-fifti-t.

3:22 Kezd érdekes lenni, a legjobb forgatókönyv díja jön. Nicole Kidman Woody Allennek adja át az Éjfélkor Párizsban-ért. Pontosabban adná át, ha Allen járna díjkiosztókra, így csak Kidman tolmácsolja a köszönetét a díjért. Kíváncsi vagyok, tényleg üzent-e bármit.

3:24 Végre valami picit aranyos dolog: William H. Macy és a felesége, Felicity Huffman énekelve konferálják fel a legjobb női mellékszereplő díját egy tévésorozatban. Jessica Lange viheti haza az American Horror Story-ért.

3:31 Ricky felkonferálja a pop királynőjét, majd hozzáteszi: "nem rólad beszélek, Elton!". Vicces, hogy a vendégek nem tanultak meg pókerarcot vágni, Elton John feltűnően bosszús, és nem ő az első ma este. Madonna közli Gervaisszel, hogy "ha szerinted még mindig olyan vagyok, mint egy szűz ("like a virgin"), gyere ide, és változtass rajta, úgyis rég csókolóztam már lánnyal!" Aztán azt állítja, az idegen nyelvű filmek voltak rá a legnagyobb hatással gyerekkorában, de nem nagy meggyőződéssel. A legjobb idegen nyelvű film a Nader és Simin - Egy elválás története.

Forrás: AFP

Claire Danes, akit a Homeland-ért díjaztak. További képekért kattints!


3:35 Dustin Hoffman adja át a legjobb színésznő díját a drámai sorozat kategóriájában. Claire Danes kapja a Homeland-ért, teljesen megérdemelten, az utóbbi tíz évben nemigen játszott ilyen összetett szerepet, de lehet, hogy még soha. Azzal kezdi, hogy tizenöt évesen nyerte meg először ezt a díjat a My So Called Life-ért, és akkor elfelejtette megköszönni a szüleinek, úgyhogy most pótolja.

3:42 Emily Blunt konferálja fel a Koszorúslányok-at, "a filmet, ami bebizonyította, hogy a nők is képesek összecsinálni a nadrágjukat. De teljesen". Tina Fey és Jane Lynch adják át a legjobb férfi alakítás díját egy vígjátéksorozatban. Matt LeBlanc kapja az Episodes-ban nyújtott alakításáért. Füttyent egyet, lazán nyomja a beszédet.

3:47 Bradley Cooper a legjobb női mellékszereplő díját adja át, mégpedig Octavia Spencernek A segítség-ért. Sokan állva tapsolnak. Spencer Martin Luther Kinget idézi.

3:54 Reese Witherspoon mutatja be a legjobb drámai film kategóriájában jelölt Utódok-at.

3:56 Sidney Poitier jön, most persze mindenki állva tapsol Meryl Streeptől Martin Scorsese-ig. Furcsán lassan olvassa az életműdíjjal kitüntetett Morgan Freeman méltatását. Szabad neki: februárban lesz 85. Aztán Helen Mirren érkezik, szokás szerint ragyogóan néz ki. Freeman szemére veti, hogy csak egy filmben szerepelt vele, a RED-ben. Klip következik Freeman alakításaiból. Ováció. A kamera elkapja DiCaprio tétova pillantását. Lehet, hogy épp ki akart slisszolni a mellékhelyiségbe.

4:03 Freeman sem beszél sokkal gyorsabban, mint Poitier. Azt mondja Mirrennek: "láttam, hogy bánsz a fegyverrel, úgyhogy igyekszem elkerülni, hogy feldühítselek". Freeman egyébként 75 lesz az idén.

4:11 Robert Downey Jr. legendás filmkészítőket sorol Hitchcocktól Downeyig, mert a vígjátéki kategória legnagyobb esélyesét, a Hollywood aranykoráról szóló The Artist-ot mutatja be.

4:13 Angelina Jolie, azaz A vér és méz földje rendezője adja át a legjobb rendezés díját. Scorsese-nél a legnagyobb a taps, és nála a díj is A leleményes Hugo-ért. Scorsese kedvenc színésze, DiCaprio vigyorog. Scorsese előkapja a kis papírkáját, és darálja a listát. Megemlíti, hogy a kislánya tízévesen olvasta a könyvet, amelyen a film alapul.

4:17 Jé, megint Ricky! Antonio Banderas és Salma Hayek adja át a legjobb tévésorozat díját a vígjáték kategóriában. A nyertes a Modern család.

4:24 Michelle Pfeiffer konferálja fel Spielberg Hadak útján-ját.

4:25 Mark Wahlberg és Jessica Biel adja át a legjobb férfi alakítás díját a vígjáték kategóriában. Minden jelölt óriási tapsot kap. A győztes Jean Dujardin a The Artist főszerepéért. A papírforma bejönni látszik. A színész arról mesél, hogy el akarták tántorítani a színészi pályától, mondván, hogy ilyen szabálytalan arccal nem lesz sikeres, de ő megharcolt az álma valóra váltásáért.

Forrás: AFP

Jean Dujardin, a The Artist főszerepéért kapott Golden Globe-jával. További képekért kattints!


4:32 Queen Latifah az öt Golden Globe-ra jelölt A segítség-et méltatja.

4:33 Ricky iszogat, és örömét fejezi ki, hogy házigazdaság közben be lehet rúgni. Colin Firth-t mint iszonyú gonosz fickót konferálja fel: "egyszer láttam, hogy megütött egy vak kismacskát". Firth a legjobb női alakítás díját adja át a dráma kategóriában. Meryl Streep kapja A Vaslady-ért, akinek ez a 8. Golden Globe-ja és a 26. jelölése. Elkezd egy Gervais-szívató poént, miszerint Margaret Thatcher szerepét eredetileg a komikus kapta volna, de aztán közli, hogy nincs érzéke a poénkodáshoz. Felsorolja a többi jelöltet a kategóriában, meg néhány olyan színésznőt is, akit nem jelöltek, például a Jane Eyre főszereplőjét, Mia Wasikowskát.

4:40 Jane Fonda adja át a legjobb vígjáték/musical díját. Csak a The Artist-é lehet. És valóban. Ez a film harmadik és egyben utolsó díja ma este. Színpadon a filmbeli kutyus is.

4:48 Ricky színpadra hívja Natalie Portmant, aki "szánalmas", mert az idén semmire se jelölték, mert a gyerekvállalással fecsérelte el az idejét. A legjobb férfi alakítás díja jön a dráma kategóriában. George Clooney viszi haza az Utódok-ért. Kár, hogy még nem történt semmi váratlan. Clooney dicséri Pitt munkásságát, aztán Michael Fassbendert, aki "átvette tőlem a meztelenkedés feladatát". Clooneynak ez volt a 13. Golden Globe-jelölése és 3. alkalommal nyert.

4:55 Harrison Ford adja át a legjobb film díját a dráma kategóriában. Na, és egy meglepetés a végére! Nem A segítség nyer, és nem is A leleményes Hugo, hanem az Utódok.

4:58 Ricky közli, hogy reméli, hogy a szóróajándékok egy időre elfeledtették a vendégekkel a gazdasági válságot, és már el is köszön.

A Golden Globe filmes jelöltjeinek teljes listája, pirossal kiemelve a nyertes:

Legjobb film (dráma):

Utódok
A segítség
A leleményes Hugo
A hatalom árnyékában
Péncsináló
Hadak útján

Legjobb film (komédia/musical):

Fifti-fifti
The Artist
Koszorúslányok
Egy hét Marilynnel
Éjfélkor Párizsban

Legjobb rendező:

Woody Allen (Éjfélkor Párizsban)
George Clooney (A hatalom árnyékában)
Michel Hazanavicius (The Artist)
Alexander Payne (Utódok)
Martin Scorsese (A leleményes Hugo)

Legjobb férfi alakítás (dráma):

George Clooney (Utódok)
Leonardo DiCaprio (J. Edgar)
Michael Fassbender (Shame)
Brad Pitt (Pénzcsináló)
Ryan Gosling (A hatalom árnyékában)

Legjobb férfi alakítás (komédia/musical):

Jean Dujardin (The Artist)
Brendan Gleeson (A guardista)
Joseph Gordon-Levitt (Fifti-fifti)
Ryan Gosling (Őrült, dilis szerelem)
Owen Wilson (Éjfélkor Párizsban)

Legjobb női alakítás (dráma):

Glenn Close (Albert Nobbs)
Viola Davis (A segítség)
Rooney Mara (A tetovált lány)
Meryl Streep (A Vaslady)
Tilda Swinton (Beszélnünk kell Kevinről)

Legjobb női alakítás (komédia/musical):

Jodie Foster (Az öldöklés istene)
Charlize Theron (Pszichoszingli)
Kristen Wiig (Koszorúslányok)
Michelle Williams (Egy hét Marilynnel)
Kate Winslet (Az öldöklés istene)

Legjobb férfi mellékszereplő:

Kenneth Branagh (Egy hét Marilynnel)
Albert Brooks (Drive)
Jonah Hill (Pénzcsináló)
Viggo Mortensen (A Dangerous Method)
Christopher Plummer (Kezdők)

Legjobb női mellékszereplő:

Berenice Bejo (The Artist)
Jessica Chastain (A segítség)
Janet McTeer (Albert Nobbs)
Octavia Spencer (A segítség)
Shailene Woodley (Utódok)

Legjobb forgatókönyv:

Michel Hazanavicius (The Artist)
Alexander Payne, Nat Faxon és Jim Rash (Utódok)
George Clooney és Grant Heslov (A hatalom árnyékában)
Woody Allen (Éjfélkor Párizsban)
Aaron Sorkin és Steven Zaillian (Pénzcsináló)

Legjobb filmzene:

Ludovic Bource (The Artist)
Trent Reznor és Atticus Ross (A tetovált lány)
Howard Shore (A leleményes Hugo)
John Williams (Hadak útján)
Abel Korzeniowski (W. E.)

Legjobb betétdal:

"Lay Your Head Down" (Albert Nobbs)
"Hello Hello" (Gnomeó és Júlia)
"The Living Proof" (A segítség)
"The Keeper" (Géppisztolyos prédikátor)
"Masterpiece" (W. E.)

Legjobb idegen nyelvű film:

The Flowers of War
A bőr, amelyben élek
Srác a biciklivel
Nader és Simin - Egy elválás története
A vér és méz földje

Legjobb egész estés animációs film:

Tintin kalandjai
Karácsony Artúr
Verdák 2
Csizmás, a kandúr
Rango