Batmant és a vámpír Johnny Deppet is várjuk 2012-ben

dark shadows
Vágólapra másolva!
Ridley Scott visszatér az Alien-sorozathoz, Scarlett Johansson szexis űrlénnyé változik, Pókember újjászületik, James Bond méltó ellenfelet kap, Keira Knightley ismét 19. századi hölgy lesz, Peter Jackson megint Tolkiennél kalandozik, Tarantino újabb agymenésre készül, az Erőszakik rendezője még egyszer megszívatja Colin Farrellt. Áttekintjük a rengeteg filmet, amely 2012-ben izgalmasnak ígérkezik. (Összeállításunkban azokra a filmekre koncentráltunk, amelyekről még nem tudni, mikor érkeznek hozzánk, vagy csak az év második felében mutatják be őket. A filmeket külföldi bemutatójuk szerint rendeztük.)
Vágólapra másolva!

Haywire
Bemutató:
az USA-ban január 20-án mutatják be, hazai premier nincs kitűzve

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=W7dALLjLJFlgNfVE

Egyelőre ez a jövő év legérthetetlenebb filmje: sima B kategóriás akciófilmnek tűnik, amelyben egy egykori CIA-ügynöknő sorban kicsinálja az elfogására érkező férfiakat. Igen ám, de ezt a bunyós filmet Steven Soderbergh (Traffic, Ocean's Eleven) csinálta, és a főhőst alakító, eredetileg sportoló Gina Carano mellett olyanok játszanak benne, mint Michael Fassbender, Michael Douglas, Ewan McGregor és Antonio Banderas. Nagyon kíváncsiak vagyunk, mi sül ki ebből. Soderbergh egyébként nem lazsál: az USA-ban júniusban máris bemutatják a következő filmjét, a férfi sztriptíztáncosokról szóló Magic Mike-ot, amelyben többek közt Channing Tatum vetkőzik, meg talán Matthew McConaughey is, bár nála az lenne furcsa, ha nem dobná le az ingét.

* * *

Dark Shadows
Bemutató:
az USA-ban május 11-én mutatják be, hazai premier nincs kitűzve

Forrás: Empire

Képtelenek vagyunk megunni Tim Burton és Johnny Depp morbid bolondozását (Ollókezű Edward, Sweeney Todd), így még nyolcadik közös filmjüket is teljes szívünkből várjuk. Természetesen a harmadik tettestárs, Helena Bonham Carter is felbukkan majd a vámpíros filmben, amely egy 60-as évekbeli tévésorozat alapján készül. Depp egy Barnabas Collins nevű, tizennyolcadik századi aranyifjú, akit egy boszorkány (Eva Green) vámpírrá változtat és eltemet. Amikor Barnabas kétszáz évvel később kimászik a sírból, egy igencsak megváltozott világ fogadja, benne rejtélyes leszármazottaival, köztük Michelle Pfeifferrel.

* * *

Prometheus
Bemutató: az USA-ban 2012. június 8-án mutatják be, hazai premier nincs kitűzve

Forrás: Movieweb

Ridley Scott több mint harminc évvel az első Alien-film után visszatér az általa életre hívott sorozathoz Sigourney Weaver helyett egy másik erős női figurával, akit Noomi Rapace (A tetovált lány) formál meg. A sztorit próbálják titkolni, ezért nehéz eldönteni, mi igaz a felröppenő pletykákból, mindenesetre az egyik elterjedt változat szerint az emberek rájönnek, hogy a Földet valójában az alienek alkották meg, és egy csapat elindul, hogy megkeresse a gyökereinket. Annyi biztos, hogy az emberek valamilyen értékes dolgot elemelnek az alienektől (mint a címbeli Prométheusz a tüzet az istenektől), akik ettől igencsak bepöccennek. Scott annyit árult el, hogy a film legvége valahogyan összeköti majd a Prometheus-t az Alien-nel.

* * *

A csodálatos Pókember (The Amazing Spider-Man)
Bemutató:
2012. július 5-én mutatják be Magyarországon

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=t0cnAQSRgKRiGseQ

Talán ráért volna még pár évet várni a Pókember-széria újraindításával, de ha már így esett, örülünk, hogy Marc Webb (500 nap nyár) kezében születik újra Peter Parker, akit egyik kedvenc fiatal színészünk, a remek Andrew Garfield (Social Network, Ne engedj el!) alakít. A Tobey Maguire-féle sorozat lenullázódik, és megint újrakezdjük a sztorit onnan, hogy a kis Peter Parker elveszíti a szüleit. Mary Jane-ezés nem lesz, helyette Gwen Stacyt, Peter első szerelmét kapjuk a tüneményes Emma Stone alakításában. A főgonosz pedig Rhys Ifans, úgyhogy egyelőre nem panaszkodunk.

* * *

A sötét lovag - Felemelkedés (The Dark Knight Rises)
Bemutató:
2012. július 26-án mutatják be Magyarországon

Forrás: ecranlarge

Christopher Nolan remek Batman-trilógiája a nyáron véget ér, állítólag egy olyan filmmel, amely az első részhez visszatérve szépen lekerekíti a sorozatot. A sztoriról csak foszlányok szivárogtak ki, például hogy Christian Bale Batmanje Bane-nel (a felizmosított Tom Hardy) csap össze, hogy a Macskanővel (Anne Hathaway) valószínűleg összeszűri a levet, és hogy a Madárijesztő (Cillian Murphy), sőt Liam Neeson korábban elhunyt figurája is visszatér. Új szereplő Marion Cotillard, aki a Wayne vállalat egyik vezető beosztású munkatársát alakítja, plusz Joseph Gordon-Levitt, aki rendőrt játszik, és egyelőre ismeretlen okból fontos a történetben.

* * *

Anna Karenina
Bemutató:
Angliában 2012. augusztus 7-én mutatják be, itthon várhatóan 2013 januárjában

Forrás: outnow
Matthew Macfadyen és Keira Knightley Joe Wright Büszkeség és balítélet-ében

Tolsztoj regényéből rengeteg filmváltozat született már az évek során (a leghíresebb talán a '35-ös Greta Garbóval a címszerepben), de Joe Wright, aki már három regényadaptációt rendezett, valamiért úgy érezte, neki is muszáj kezelésbe vennie az alapanyagot. A szereposztás természetesen a brit színészek krémjét vonultatja fel: Keira Knightley játssza a férjét (Jude Law) Vronszkijjal (Aaron Johnson) megcsaló főhősnőt, a további fontosabb szerepekben Matthew Macfadyent, Kelly Macdonaldot, Domnhall Gleesont és Emily Watsont láthatjuk majd.

* * *

Argo
Bemutató: az USA-ban 2012. szeptember 14-én mutatják be, hazai premier nincs kitűzve

Forrás: hollywood reporter

A halálkomoly Hideg nyomon és Tolvajok városa után Ben Affleck egy súlyos témájú, de részben humoros hangvételűnek mondott filmet csinált. Az 1979-es iráni túszválság egy (utólag legalábbis) némiképp vicces epizódját dolgozza fel: mielőtt az amerikai nagykövetségen tartózkodókat foglyul ejtették volna az iszlám fundamentalisták, néhányuknak sikerült elhagyni az épületet, és őket kanadai filmeseknek álcázva menekítették ki az országból. Affleck a mentőakciót irányító CIA-ügynököt játssza saját rendezésében.

* * *

Égszakadás (Skyfall)
Bemutató:
2012. október 25-én mutatják be Magyarországon

Forrás: AFP
Bérénice Marlohe, Daniel Craig és Naomie Harris az Égszakadás sajtótájékoztatóján

Bár az első két, Daniel Craig főszereplésével készült Bond-film közül az első jobbára unalmasra, a második értelmetlenre sikerült, mi kitartunk a mellett, hogy a tökös Craig az eddigi legjobb 007-es ügynök, a forgatókönyvírók és rendezők slendrián munkájáról nem ő tehet. Nagy reményeket táplálunk, hogy a kiváló Sam Mendes kezében igazán szárnyra kap a sorozat, és az első biztató jel, hogy a rendező rögtön kijelentette, filmje nem kapcsolódik az előző kettőhöz. Ezúttal egy M múltjából előbukkanó sötét titok a cselekmény mozgatórugója, és reméljük, a forgatás csúszása elég időt adott a forgatókönyv megérlelésére. Az is jó hír, hogy ellenlábasnak Javier Bardemet és Ralph Fiennest szerezték meg, nekik talán végre lesz súlyuk.

* * *

A nyomorultak (Les Misérables)
Bemutató:
az USA-ban december 7-én mutatják be, hazai premier nincs kitűzve

Forrás: AFP
Hugh Jackman a 2009-es Oscar-díjkiosztón

Tom Hooper A király beszédé-t egy hasonlóan nagy sikerrel kecsegtető filmmel folytatja: a végtelenül népszerű A nyomorultak-musical filmváltozatát rendezi az év elején. A szereposztásra nem lehet panasz: Jean Valjeant, a szökött fegyenc főhőst Hugh Jackman alakítja, a nyomában kajtató Javert felügyelő Russell Crowe, a tragikus sorsú Fantine pedig Anne Hathaway lesz. Nekünk egy Oscar-díjkiosztó elég volt hozzá, hogy beleszeressünk a táncoló-éneklő Jackmanbe, úgyhogy előre megvettük a dolgot.

* * *

A hobbit - Váratlan utazás (The Hobbit: An Unexpected Journey)
Bemutató:
2012. december 13-án mutatják be Magyarországon

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=kYwLA6stUkHkWWdT
Kisfilm A hobbit forgatásáról

Peter Jackson duplafilmben dolgozza fel A Gyűrűk Ura előzménytörténetét: az első részt jövő decemberben mutatják be, a másodikat egy évvel később. Zsákos Bilbó (Martin Freeman) csatlakozik a Tölgypajzsos Thorin vezette törpcsapathoz, akik Smaugnak, a sárkánynak a legyőzésére indulnak. Minden bizonnyal lesz megint rengeteg gyaloglás mindenféle varázslatos tájon át, míg végül Bilbó megtalálja azt a bizonyos igen fontos gyűrűt. A Gyűrűk Ura-filmek parádés szereposztásának java ismét velünk lesz Cate Blanchettől kezdve Ian McKellenig.

* * *

This Is Forty
Bemutató:
az USA-ban 2012. december 21-én mutatják be, hazai premier nincs kitűzve

Forrás: UIP Dunafilm
Chris O'Dowd, Megan Fox és Jason Segel a This Is Forty forgatásán

A film a Felkoppintva házaspárjának, Debbie-nek (Leslie Mann, a rendező, Judd Apatow felesége) és Pete-nek (Paul Rudd) az életébe csatlakozik vissza öt évvel a Felkoppintva eseményei után. Hogy pontosan mi történik velük ezúttal, nem tudni, csak annyi biztos, hogy Rudd figurája immár egy lemezkiadó vezetője. A mellékszereplők hada szokás szerint igen impozáns: Albert Brooksnak állítólag fontos szerepe lesz mint Rudd figurájának lecsúszott apja, és Apatow régi haverjaitól (Jason Segel, Charlyne Yi) kezdve Megan Foxig elég sok izgalmas név felbukkan.

* * *

Django Unchained
Bemutató:
az USA-ban 2012. december 25-én mutatják be, hazai premier nincs kitűzve

Forrás: Samuel L. Jackson
Előkészítik Samuel L. Jackson parókáját a Django Unchained-hez

Alig várjuk, hogy Tarantino megcsinálja ugyanazt a rabszolgatartókkal, amit megtett a Becstelen brigantyk-ban a náci vezérkarral. Ezúttal a 19. századi Mississippiben vagyunk, ahol Leonardo DiCaprio, a kegyetlen ültetvényes uralkodik, többek közt Django (Jamie Foxx) feleségén, Broomhildán (Kerry Washington). Az egykori rabszolga egy német fejvadász (Christoph Waltz) személyében talál segítőre, és minden bizonnyal elszabadul a pokol. A felsoroltak tetejébe még Kurt Russellt, Samuel L. Jacksont és Joseph Gordon-Levittet is megkapjuk, egyelőre semmi okunk azt gondolni, hogy nem lesz ugyanolyan ütős, mint Tarantino eddigi dobásai.

* * *

A nagy Gatsby (The Great Gatsby)
Bemutató:
az USA-ban 2012. december 25-én mutatják be, hazai premier nincs kitűzve

Forrás: UIP InterFilm

Ha valamelyik film premierjét nem rakják át, az amerikaiak dupla Leót kapnak jövő karácsonyra: miközben DiCaprio Tarantinónál gonoszkodik, ő alakítja Baz Luhrmann Jay Gatsbyjét is F. Scott Fitzgerald regényének legújabb adaptációjában. Az érthetetlen módon 3D-ben készülő filmben Gatsby férjezett szerelmét, Daisyt Carey Mulligan játssza, Tom Buchanan, a férj Joel Edgerton, Gatsby szomszédja, Nick Carraway pedig Tobey Maguire. Reméljük, ez a film segít majd Maguire-nek abban, hogy a Pókember-széria óta megfeneklett karrierjét újra sínre tegye.

* * *

Lincoln
Bemutató: az USA-ban 2012 decemberében mutatják be, hazai premier nincs kitűzve

Forrás: AFP
Daniel Day-Lewis

A gyerekes Tintin kalandjai és a túlcsordulóan szentimentálisnak ígérkező Hadak útján után Steven Spielberg megvalósítja egy tíz éve dédelgetett álmát, és filmet rendez Abraham Lincolnról, az Egyesült Államok 16. elnökéről. A rendező úgy nyilatkozott, hogy az államférfi élete túl nagy falat lenne, ezért a film csak a polgárháború végére és a rabszolgaság 1865-ös eltörlésére koncentrál majd. Az elnököt megformáló Daniel Day-Lewis mellett fontos szerepet játszik a fiát alakító Joseph Gordon-Levitt és a Lincoln nézeteivel részben szembehelyezkedő Thaddeus Stevenst játszó Tommy Lee Jones.

* * *

Terrence Malick cím nélküli filmje
Bemutató:
az USA-ban 2012 folyamán mutatják be, hazai premier nincs kitűzve

Forrás: ecranlarge

Terrence Malick The Burial címen is emlegetett, de hivatalosan cím nélküli szerelmesfilmjének még amerikai premierdátuma sincs, de mivel az utóbbi időben megtáltosodott rendező már következő filmjét forgatja, sejthetően jövőre moziba kerül. A főszerepet Ben Affleck játssza, aki úgy nyilatkozott, hogy még soha senkitől nem tanult annyit a filmkészítésről, mint Malicktől. A sztori szerint Affleck Párizsban összejön egy európai nővel (Olga Kurylenko), akit aztán Amerikában feleségül vesz, de a házasság mégsem működik túl jól, ezért feleleveníti a kapcsolatát egy helyi lánnyal (Rachel McAdams). Javier Bardem pedig papként lesz a segítségére jó tanácsaival.

* * *

Only God Forgives
Bemutató:
az USA-ban 2012 folyamán mutatják be

Forrás: AFP
Ryan Gosling és Nicolas Winding Refn Cannes-ban

Nicolas Winding Refn, aki a Drive sikere után hű maradt Ryan Goslinghoz, most kezdte forgatni Bangkokban játszódó következő filmjét, amiben Gosling egy drogkereskedőt alakít, aki egy thai-box klubot használ fedőszervezetnek. A fivérét megölik, ezért anyjuk, aki a bűnszövetkezet londoni feje, Bangkokba érkezik a holttestért, ami véres leszámoláshoz vezet. Az egészben talán az a legizgalmasabb, hogy a maffiózó anyukát Kristin Scott Thomas alakítja, akit ilyen jellegű szerepben még nem láttunk.

* * *

Cosmopolis
Bemutató: az USA-ban 2012 folyamán mutatják be

Forrás: UIP InterFilm

David Cronenberg Don DeLillo regényét adaptálta: a filmben (az Emlékmás miatt lelépő Colin Farrell helyett) Robert Pattinson alakítja a fiatal milliárdost, akinek egyetlen, javarészt egy limuzinban töltött napját követjük, ami alatt megcsalja a feleségét, az életére törnek és elveszíti teljes vagyonát. A feleség Sarah Gadon lesz, aki tévészínésznő volt, mielőtt a Cronenberg-család felfedezte: ő alakította Jung (Michael Fassbender) feleségét az A Dangerous Method-ban, és főszerepet játszik Cronenberg fiának, Brandonnak a most készülő, Antiviral című első nagyjátékfilmjében is.

* * *

Seven Psychopaths
Bemutató:
az USA-ban 2012 folyamán mutatják be

Forrás: UIP InterFilm

Az Erőszakik rendezője, Martin McDonagh pont most kezdte forgatni második nagyjátékfilmjét, amely a címe ellenére nem feltétlenül hét pszichopatáról szól: a cím egy filmbeli film címe, amelynek az írásával elakad a forgatókönyvírót játszó Colin Farrell. És hogyan másképp is próbálna ihlethez jutni, mintsem úgy, hogy belekeveredik haverja (Sam Rockwell) és annak bűntársa (Christopher Walken) kutyalopási ügyébe. Csak az a bökkenő, hogy egy veszélyes gengsztertől (Woody Harrelson) emelik el az ebet, aki bosszút esküszik. Kellőképpen őrültnek hangzik.

* * *

Moonrise Kingdom
Bemutató:
az USA-ban 2012 folyamán mutatják be

Forrás: UIP InterFilm

Kezd Wes Anderson-elvonásunk lenni: A fantasztikus róka úr ugyan aranyos volt, de azért nem számít teljes értékű Anderson-filmnek, az utolsó élőszereplős munkáját pedig 2007-ben mutatták be. Szerencsére már leforgatta a Moonrise Kingdom-ot, amely egy tizenkét éves szerelmespárról szól, akik megszöknek a szülővárosukból, mire a felnőttek természetesen fejvesztve a keresésükre indulnak. A szereposztás meglepetésekkel teli: Bruce Willis a helyi seriff, Edward Norton és Harvey Keitel cserkészek, akik a keresőakciót irányítják, Bill Murray és Frances McDormand a kislány szülei, Tilda Swinton egy szociális munkás, és a rendszeres Anderson-szereplő Jason Schwartzman és Owen Wilson is felbukkan. Ja, és a 60-as évek közepén járunk, ami biztos nagyon jól áll majd Andersonnak.

* * *

Under the Skin
Bemutató:
az USA-ban 2012 folyamán mutatják be

Forrás: Playlist

A magyarul A felszín alatt címen megjelent sci-fi adaptációját Jonathan Glazer rendezi, akinek ez az első filmje a 2004-es Születés óta. A különös fordulatokat vevő, komplex történetben Scarlett Johansson játssza a szexi női alakot felvevő űrlényt, aki embereket csábít el és gyilkol meg a kietlen skót felföldön. Ezenkívül csak annyit tudni a projektről, hogy Scarlett sötétre festette a haját a filmhez, amely jelenleg forog Skóciában.