Így melegítenek a profik - harmadik rész

Vágólapra másolva!
Megérkeztünk a sztárok emlékezetes melegalakításait összegyűjtő sorozatunk befejező részéhez (az első részt itt találod, a másodikat itt). A legjobb ötbe bekerült Angelina Jolie tüzes leszbije, River Phoenix szerelmes prostija, Colin Firth depressziós professzora, Sean Penn meggyilkolt melegjogi aktivistája és persze a két őrülten szexi, egymásra gerjedő birkapásztor. 
Vágólapra másolva!

5. Angelina Jolie a Kifutó a semmibe című filmben (1998)

Forrás: [origo]
Elizabeth Mitchell és Angelina Jolie a Kifutó a semmibe című filmben

Bár az Adatrablók és a George Wallace előbb volt, a legtöbben ebben a tévéfilmben figyeltek fel Angelina Jolie-ra, aki elképesztően tüzes és izgalmas volt a leszbikus szupermodell, Gia Carangi szerepében. Persze a tragikus történet is kiváló filmalapanyag: a nehéz körülmények közt felnőtt Carangi egyik pillanatról a másikra vált szupersztárrá, amit nem tudott feldolgozni, drogfüggő lett és 1986-ban, huszonhat évesen halt meg AIDS-ben, amit egy fertőzött tű által kapott el.

Angelina Jolie bevezeti Elizabeth Mitchellt a leszbikus szex rejtelmeibe

A film legemlékezetesebb jelenete a drótkerítéses fotózás, amikor a kerítés egyik oldalán meztelenül vonagló Giával szemben a fotós a másik oldalra beállítja Lindát, a sminkest (Elizabeth Mitchell - Juliet a Lost-ból). A szexis jelenet abszolút megtörtént eseményen alapul: Gia tényleg így szeretett bele a neves sminkesbe, akit a valóságban Sandy Linternek hívnak. Érdemes megnézni ezt a videót, aminek az elején és a végén (az amúgy állítólag heteroszexuális) Linter beszél Giáról, közben pedig kettőjükről készült felvételek láthatók.

* * *

4. River Phoenix az Otthonom, Idahó-ban (1991)

Forrás: [origo]
River Phoenix és Keanu Reeves az Otthonom, Idaho című filmben

A '93-ban meghalt River Phoenixről most már mindenkinek örökké ez a szerep fog elsőre beugrani: Mike, a magányos, narkolepsziás férfiprosti, aki reménytelenül szerelmes haverjába, a gazdag családból származó, csak lázadásból kurválkodó Scottba (Keanu Reeves). Állítólag Gus Van Sant maga se bízott benne, hogy Phoenix és Reeves elvállalja majd a két főszerepet, és mivel finanszírozót se talált a rizikós sztorihoz, már azt tervezgette, hogy utcakölykökkel forgatja le a filmet, de végül mégis szerencséje volt: Reeves elvállalta Scott szerepét. Phoenixnek az ügynöke meg se mutatta a forgatókönyvet, de Van Sant ötletére Reeves személyesen vitte el neki, és ha nem is azonnal, de Phoenix kötélnek állt.

River Phoenix megvallja az érzéseit Keanu Reevesnek a tábortűznél

Nem teljesen meglepő, hogy a két, pályája elején tartó fiatal sztár kicsit aggódott, hogy hogyan befolyásolja majd az imidzsüket a film, de végül bizonyára belátták, hogy bármilyen kemény is a testüket az utcán áruló srácok sztorija, az Otthonom, Idaho igazából egy nagyon szép és szomorú szerelmi történet. Phoenix szerelmi vallomása a tábortűznél libabőröztetően gyönyörű.

* * *

3. Colin Firth az A Single Man-ben (2009)

Forrás: [origo]
Nicholas Hoult és Colin Firth az A Single Man című filmben

Az A Single Man pontosan úgy néz ki, ahogy az ember elképzel egy Tom Ford által rendezett filmet. A divattervező az utolsó apró részletig kidolgozott, extravagáns belső tereket, kellékeket és kosztümöket kreált, és mindezt ráadásul valamilyen sajátos szűrő vagy trükk segítségével egészen furcsa, retrós színvilágúra festette. Mesterkéltség ide vagy oda, a film tagadhatatlanul gyönyörűen fest, és Colin Firth remek alakítása élővé teszi még a mű közeget is.

Colin Firth és Matthew Goode összeismerkedik egy forró éjszakán

A film Christopher Isherwood regényén alapul, és Firth egy egyetemi tanárt alakít benne, aki öngyilkosságra készül, mert meghalt a szerelme (Matthew Goode), és ezzel az élete értelmét vesztette. Egyetlen napját követjük, melynek során felbukkan a színen az egyik tanítványa (Nicholas Hoult), aki ki is kezd vele. Firth figurájának fájdalma szinte tapintható; ahogy Ford is elmondta: "Nagyon fontos volt számomra, hogy George és Jim kapcsolatát természetes lazasággal ábrázoljam, hogy azt hangsúlyozzam, hogy egyszerűen két szerelmes emberről van szó. Nem meleg vagy hetero történetet akartam elmesélni, hanem egy emberi történetet".

* * *

2. Sean Penn a Milk-ben (2008)

James Franco és Sean Penn a Milk című filmben

Az 1978-ban meggyilkolt, San Franciscó-i meleg aktivista Harvey Milkről már régóta és többen is szerettek volna filmet csinálni, végül Bryan Singer és Gus Van Sant futott fej-fej mellett, és Van Sant lett a győztes. A remek életrajzi filmmel a rendező megnyugtatta elpártolt rajongóit, hogy visszatért a Paranoid Park-ból, Sean Penn pedig olyan plasztikus, megejtő alakítást nyújtott Milk szerepében, amivel teljesen megérdemelten nyert Oscar-díjat. Már a tavalyi év legjobb csókjeleneteit összegyűjtő cikkünkben is megemlékeztünk Milknek és fiatal szerelmének (James Franco) az első találkozásáról a New York-i metróban, ahol egy perc után máris csók csattan, de meg kell említeni azt is, hogy később Milk egy másik fiúcskával (Diego Luna) is összejön, aki viszont igen labilis idegállapotú, ezért viszonyuk nagyon csúnya véget ér.

Diego Luna meleg étellel várja a hazatérő Sean Pennt

Harvey Milk személye nagy hatással volt Francóra: amikor megtudta, hogy Van Sant filmet készít róla, rögtön emailezett a rendezőnek, hogy mindenképpen szerepelni akar a filmben, akkor is, ha egy pizzafutárt kell eljátszania. De a film meleg forgatókönyvírója, Dustin Lance Black számára ennél is fontosabb Milk, aki az egyik első homoszexualitását nyíltan vállaló politikus volt: a mormon családban felnőtt Blacknek Milk inspiráló beszéde adott erőt, hogy felvállalja szexuális orientációját.

* * *

1. Heath Ledger és Jake Gyllenhaal a Brokeback Mountain-ban (2005)

Forrás: [origo]
Heath Ledger és Jake Gyllenhaal a Brokeback Mountain című filmben

Heath Ledger és Jake Gyllenhaal csókját egyszer már minden idők legérzékibb csókjának kiáltottuk ki, és véleményünk azóta se sokat változott: amikor a nyári birkapásztormeló során összemelegedő két pasi több év távollét (plusz feleség és gyerekek) után viszontlátja egymást, a köztük kirobbanó szenvedély elsöprő erejű. A műpátoszt teljesen nélkülöző rendezés és a természetes alakítások mellett ehhez persze az sem ártott, hogy mindkét fiú iszonyatosan szexi.

Heath Ledger és Jake Gyllenhaal szenvedélyes csókja

A színészek több interjúban elmondták viccesen, hogy a csókjelenetben a másik borostája volt csak nehéz, de Gyllenhaal azt is elmesélte többször, hogy eleinte komoly ellenérzései voltak a szereppel szemben. A filmet sok éven keresztül több különböző rendező próbálta összehozni, és amikor először Gyllenhaal kezébe került a forgatókönyv, még csak tizenhét éves volt. Saját bevallása szerint akkor még ijesztőnek találta és egyáltalán nem értette a történetet, aztán, amikor évekkel később már Ang Lee projektjeként újraolvasta, leesett neki, hogy egy gyönyörű szerelmi történetről van szó. A filmben Gyllenhaal figurája egyértelműen meleg, Heath Ledgernél nem ennyire tiszta a helyzet. A színész maga úgy jellemezte a figuráját, hogy "egy homofób fickó, aki szerelmes egy férfiba".