Vágólapra másolva!
Martin Scorsese Viharsziget című filmjében hemzsegnek a paráztató figurák, és nem csak az Ashecliffe elmegyógyintézet ápoltjai, hanem az őrei közt is. Ebben az egy filmben négyen is szerepelnek korunk leghátborzongatóbb színészei közül, összeszedtük melléjük a másik hatot, akitől leginkább feláll a hátunkon a szőr a moziban.
Vágólapra másolva!

Ted Levine

Buffalo Bill tánca A bárányok hallgatnak-ban

A Viharsziget-ben ő játssza az elmegyógyintézet egyenruhás igazgatóját, aki egy feszült hangulatú kocsiút alatt arról magyaráz DiCapriónak, hogy mindketten erőszakos természetű emberek, és a végén még DiCaprio szemgolyójának kiharapását is kilátásba helyezi. De ez még viszonylag visszafogott viselkedés ahhoz képest, amit Buffalo Billként művelt A bárányok hallgatnak-ban, ahol nőket nyúzott meg a bőrükért, mivel ő maga is nővé szeretett volna változni. Az emlékezetes, mellbimbó-piercinges, péniszbegyűrős táncprodukcióját a fenti videoablakra kattintva nézheted meg.

* * *

John Carroll Lynch

McPherson köszönti a Viharszigeten a két rendőrbírót

Lynch játszott ugyan kifejezetten szeretnivaló pasasokat is - például Frances McDormand szelíd férjét a Fargó-ban -, de könnyű meglátni benne a paraarcot. A Viharsziget-ben is az alamuszibb énjét kellett elővennie McPherson igazgatóhelyettes szerepéhez, aki a két rendőrbírót (DiCapriót és Ruffalót) kísérgeti a szigeten. A Zodiákus-ban pedig kiválóan hozta azt a hátborzongató kétértelműséget, ami a sorozatgyilkosságok elkövetésével vádolt, de soha el nem ítélt Arthur Leigh Allen megformálásához kellett.

* * *

Jackie Earle Haley

Az új Rémálom az Elm utcában előzetese

A már arcberendezése folytán is parás figurák eljátszására predesztinált Haley karrierje másfél évtizedes szünet után az Apró titkok elkeseredetten meggyógyulni vágyó pedofiljának köszönhetően indult be újra. Természetesen innen csak további zavart elméjű figurák jöhettek, először a Watchmen foltos maszkban közlekedő Rorschach-ja, aztán a Viharsziget egyik - a hatást fokozandó, szétvert képű - ápoltja, és a fő attrakció: a csíkos pulcsis, fémkarmos, és persze szintén deformált arcú Freddy Krueger az új Rémálom az Elm utcában-filmben, ami nyáron érkezik majd.

Olvasnivaló: portrénk Jackie Earle Haley-ről

* * *

Elias Koteas

Forrás: [origo]
Elias Koteas a Karambol című filmben

A Viharsziget-ben egyetlen jelenet jut csak Koteasnak, de attól rosszat lehet álmodni: egy karosszékben üldögélve beszélget DiCaprióval, amiben semmi különösebben ijesztő nem volna, ha az arcán nem díszelegne a homlokától az álláig keresztben egy hatalmas vörös vágás, amit csak egy tűzőgép kapcsai tartanak össze. A színész Atom Egoyannak és David Cronenbergnek köszönheti parahírnevét, akik előszeretettel osztottak rá bizarr szexuális szokásokkal bíró, fenyegető kisugárzású figurákat: A kárbecslő-ben kuncsaftjaival került szexuális kapcsolatba, az Exoticá-ban betegesen féltékeny DJ-t alakított, a Karambol-ban pedig az autós balesetektől beinduló kommuna fejét játszotta.

* * *

Michael Shannon

A szabadság útjai egyik legerősebb jelenete Michael Shannonnal

Nem először áradozunk Shannon lenyűgözően félelmetes lényéről, de egy ilyen összeállításból nem maradhat ki a legőrültebb tekintetű amerikai színész. Eddigi legemlékezetesebb alakítását A szabadság útjai-ban nyújtotta (Oscarra is jelölték érte), ahol ő volt Dicaprio és Winslet elmegyógyintézetből szabadult, de a főhősök számára kellemetlenül éleslátó szomszédja. Korábban volt már szó szerint bogaras exkatona (Bug) és agresszív fiúgyermek (Shotgun Stories) is, azóta pedig már eljátszott Werner Herzog My Son, My Son, What Have Ye Done-jában egy bekattanó és anyját legyilkoló amatőrszínészt is.

Olvasnivaló: portrénk Michael Shannonról

* * *

Amanda Plummer

Nem hivatalos előzetes a Butterfly Kiss című filmhez

Plummert legtöbben a Ponyvaregény hisztérikusan rikoltozó Honey Bunnyjának a szerepéből ismerik, aki Tim Roth partnereként kirabolt egy kávézót a film nyitójelenetében (itt nézheted meg). De Honey Bunny semmi Eunice-hez, Michael Winterbottom egyik kevésbé ismert, Butterfly Kiss című, 1995-ös filmjének a főhősnőjéhez képest. A New York-i születésű Plummer hiteles angol akcentussal és szemében villódzó kegyetlenséggel játssza a leszbikus sorozatgyilkost, aki ruhája alatt láncokat visel a testén és nem riad vissza attól, hogy fájdalmat okozzon bárkinek, beleértve saját magát is.

* * *

Christopher Walken

Forrás: [origo]
Christopher Walken Az álmosvölgy legendája című filmben

Nem fogjuk felsorolni a Walken által megformált összes olyan figurát, akitől kiver bennünket a víz, mert többségében ilyen fickókat játszik. Nyugtalanító figuráinak a sora első filmfőszerepével (The Happiness Cage) kezdődött, és máig nem ért véget. Néhány kedvencünk közülük: Annie Hall tesója, aki éjszakai vezetés közben mindig késztetést érez arra, hogy áttérjen a szembejövő sávba, A szarvasvadász Nickje, akit lelki összeroppanásba és drogfüggőségbe taszít a vietnami háború és Az álmosvölgy legendája fejetlen lovasa, aki élő korában kegyetlen katona volt. Walkentól még akkor is valami ijesztő húzást vár az ember, amikor viccesen (és pompásan) táncikál. Nézzük is meg újra a Weapon of Choice klipjét!

* * *

Peter Stormare

Peter Stormare nem rendeltetésszerűen használja a faaprítót a Fargó-ban

A svéd színészt a Fargo kihidrogénezett hajú gonosztevőjének a szerepében ismerte meg a világ. Gaear Grimsrud zseniális gonosz, aki a legkisebb provokációra öl, és igen hatékonyan alkalmaz egy faaprító gépet a hullaeltakarításra. A Coen testvérek még később is megajándékozták Stormare-t egy testhezálló szereppel: A nagy Lebowski-ban a nem kevésbé idétlen nevű Uli Kunkelt, az egyik nihilistát játszhatta el, aki egy rágcsálóval riogatja a fürdőző Tökit. De nem csak Coenék gondolják úgy, hogy Stormare feje ijesztő, a Constantine - A démonvadász-ban egyenesen a sátán szerepét osztották rá.

* * *

Mads Mikkelsen

Forrás: [origo]
Mads Mikkelsen a Zöld hentesek című filmben

A briliáns dánnak még a szeme sem áll jól - ezt aztán a Casino Royale-ban még fokozták egy sebhellyel és véres könnyel. Mikkelsen játszott ugyan viszonylag normális pasasokat is (Hogy szeretsz?, Prágai történet), de sokkal nagyobb benyomást tett a Zöld hentesek emberdaraboló húsárusaként (itt még homlokát is megnagyobbították, hogy még bizarrabbul fessen), az Ádám almái képtelenül szelíd lelkészeként és persze a Pusher-filmek végtelenül agresszív skinhead-főhőseként. Mikkelsen még akkor is nyugtalanító jelenség, amikor arra buzdít, hogy tegyünk a klímaváltozás ellen.

* * *

Sean Harris

Sean Harris mint drogkereskedő a Harry Brown-ban (vigyázat, spoileres!)

Az aggasztóan sovány, vörös hajú brit színész nálunk kevéssé ismert, pedig szép listája van már figyelemreméltóan furcsa figurákból. A Non-stop party arcok-ban módfelett nyugtalanító volt Ian Curtisként, a Fejtestvérek-ben a geci menedzsert adta hitelesen, a Channel Four Red Riding-trilógiájában pedig futkározott a hátunkon a hideg agresszív kígyófigurájától. De mindez még semmi ahhoz képest, amit - az amúgy brutálisan kiváló - Harry Brown-ban nyújt, ahol egy drogoktól elállatiasodott, tetoválásokkal és sebhelyekkel tarkított, csontvázszerű kábítószer-kereskedőt játszik, aki pechjére találkozik az aljas alakokat nem igen szívlelő Michael Caine-nel.