2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fényévekkel előzte meg korát Hitler versenyautója

2006. december 11. 17:00

Jövő februárban minden idők legdrágább árverésére kerülhet sor a Christie's aukciósházban, amikor az Adolf Hitler megbízásából Ferdinand Porsche által tervezett 1939-es sportkocsi kerül kalapács alá.

A mai Audi elődje, az Auto Union által készített D-típusból mára alig pár darab maradt, így az aukcióra került darabot minimum 12 millió dollárért (2 és fél milliárd forint) adhatják el - nyilatkozta az ügyben az aukciósház szakértője. A Christie's eddigi rekordját egy 1931-es Bugatti tartja, amelyért 1987-ben fizettek 11 millió dollárt. A februári Retromobile nevet viselő aukción több hasonló gépjárművet is eladnak majd.



A legendás autó is egy verseny során született meg: 1933-ban Adolf Hitler 500 ezer birodalmi márkát ajánlott fel egy sportkocsiért, amely méltóképp fejezi ki a Harmadik Birodalom gazdasági erejét. A pályázatot eredetileg a Mercedes-Benz nyerte meg, ám az Auto Union mérnökeként dolgozó Ferdinand Porsche bejelentette, hogy ő olcsóbban is meg tudja építeni az által tervezett forradalmi újdonságot.

A sportkocsit a következő évek során többször módosították, míg végül elkészült az 1939-es D típus. A modell korához képest számos technikai újítással bírt, így a motor a vezető mögé került, és az autó négykerék meghajtást kapott. A 3 literes V12-es motor 485 lóerővel hajtotta a versenyautót, amelynek csúcssebessége közel 300 kilométer per óra volt.

A csúcsmodell több szempontból is előrevetítette, hogy milyenek lesznek a jövő versenyautói, ám modern rokonaitól egy dologban különbözött: nem rendelkezett semmilyen biztonsági berendezéssel, így még biztonsági öv sem volt benne. Akkor ugyanis még úgy gondolták, hogy jobb, ha a karambolnál a vezető kizuhan az autóból. Az egyetlen könnyebbséget a kivehető kormány jelentette, ami tűz esetén segített a szabadulásban.

Egy D-típus nyerte meg a háború előtti utolsó autóversenyt is Belgrádban, 1939. szeptember 3-án, a háború során aztán a típusból több is megsemmisült. A most eladásra kerülő autó a háború után Oroszországba került, ahol darabokra szedték, hogy tanulmányozzák. A sértetlen alkatrészekre az 1980-as években egy ukrajnai raktárban akadtak rá.

Porsche neve a verseny- és luxusautók mellett a Harmadik Birodalom leghíresebb járművével forrt egybe: ő tervezte ugyanis a Ford T-modellje által inspirált népautót, a Volkswagen Bogarat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár