394 ezer képet tett közkinccsé a Metropolitan

2014.05.20. 10:46
394 ezer képet töltött fel a New York-i Metropolitan a múzeumában tartott műalkotásokról. A ritkaságnak számító megoldásnak köszönhetően bárki megnézneti a világ egyik legnagyobb művészeti gyűjteményét, méghozzá nagy felbontásban.

A New York-i Metropolitan Múzeum a napokban feltöltött 394 ezer nagy felbontású képet az épületben kiállított alkotásokról, amiket bárki, ingyenesen letölthet magának otthon, írja a The Verge. A Metropolitan honlapján a látogató nemcsak a művészekre kereshet rá, hanem korszakokra és helyszínekre is, majd le is töltheti a minimum 10 megabájtos képeket, kizárólag saját felhasználásra. A világ egyik legnagyobb művészeti gyűjteményével rendelkező Metropolitan honlapján több mint 500 Picasso-kép közül válogathatunk, de Van Gogh, Monet vagy Degas festményei mellett találunk fotókat görög szobrokról vagy éppen kínai kalligráfiáról is.

A digitalizálás nem túl szokványos a múzeumoknál, ugyanis a legtöbb intézményben attól tartanak, hogy az ingyenesen elérhető képek miatt megnő a hamisítás veszélye, kevesebb belépőt vesznek, és csökken az alkotások értéke. A Smithsonian ugyan próbálkozott már hasonlóval: 1,2 millió képet, videót és hangfelvételt töltöttek fel a honlapjukra, de a legtöbbet gyenge felbontásban, ezzel véve elejét a képek kereskedelmi felhasználásának.

Azonban egyre több képmegosztó oldal, illetve a Google Art Project is rengeteg képet tölt fel klasszikus művészeti alkotásokról, ami ellen a múzeumok jó minőségű, nagy felbontású képekkel próbálnak védekezni. A képeket alapvetően kutatók, diákok és tanárok segítségére töltötték fel, ha valaki mégis kereskedelmi célra szeretné használni, ahhoz a múzeumtól kell beszereznie a megfelelő engedélyt.